Ugrás a tartalomra

Nyári színházi fesztivál Nagyváradon

Székely Csaba Bányavirág című darabjának bemutatója lesz a nagyváradi Szigligeti Társulat történetének első szabadtéri premier-előadása a bihari megyeszékhely szabadtéri várszínházában.

 

A Szigligeti Színház igazgatója, Czvikker Katalin és a Lilliput Bábtársulatot irányító Botházy-Daróczi Réka egyúttal ismertették az 5. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál programját is.

 

Július 30-án a Unique Dance Stúdió szervezésében a cukorbeteg gyermekek táboroztatását felvállaló Yuppi Tábor támogatására tartanak jótékonysági táncmaratont, amelyre bárki nevezhet 10 lejért, de a belépőkből származó összeget is a Yuppi kapja. Augusztus derekán a Santiago del Estero argentin tánccsoport lép a várszínház színpadára.

A Bányavirág váradi premierjét augusztus 20-án tartják, a rendező, Hunyadi István hangsúlyozta: arra törekszik, hogy a darabnak ne legyen majd két egyforma előadása. A későbbiekben a produkció a Szigligeti Stúdióba „költözik", de a rendező ekkorra is tartogat meglepetéseket – mind a nézőknek, mind a színészeknek.

 

A főszereplő, Iván karakterét Csatlós Lóránt formálja meg, de Nagy Gábor „Biga" is színpadra lép, A rendezőasszisztensi feladatokat Czvikker Katalin látja el, míg a díszlettervezéssel egy pályakezdőnek, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervezői szakán másodéves Szőke Dalma Zsuzsannának adtak lehetőséget a bemutatkozásra. „Örömjáték lesz. Ez abból is látszik, hogy a színészek vállalták a munkát szabadságuk idején" – tette hozzá a rendező.

 

 

A bábosok sem pihennek a nyáron. Botházy-Daróczi Réka elmondta: augusztus elején az esztergomi bábos táborban vesznek részt, majd Nagyváradon is szerveznek egy hasonló tábort: augusztus 22–26. között a helyi gyermekeket várják egy előadással záruló közös foglalkozásra.

 

Czvikker Katalin jelezte, visszatérő barátaik zenés műsorral készülnek majd, és közvetlenül a római katolikus püspökség által szervezett Szent László Családi Napok után – amelyen a színház mindhárom társulata szerepel – Peller Károly, Oszvald Marika és Szendy Szilvy énekel operettslágereket augusztus 30-án a várszínházban, majd szeptember 2-án Koós János és lánya, Koós Réka lép fel. Udvaros Dorottya koncertje még egyeztetés alatt áll.

 

 

 

 

 

Forrás: kronika.ro