Ugrás a tartalomra

New Yorkba utazik a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása

 

New Yorkba utazik a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása

Washington és Budapest után 2018. április 23-tól a New York-i Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ Bartók-termében lesz látogatható az a közel-keleti keresztényég helyzetét elemző kiállítás, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezésére és támogatásával jöhetett létre. A harmadik helyszínen bemutatkozó tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete együttműködésének eredménye.

A Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítás nemcsak a térség humanitárius katasztrófáira, a terrortámadásokra és a háborús konfliktusokra koncentrál. A legfrissebb kutatási eredmények alapján szokatlan installációba ágyazott tárgykollekció, fotóanyag a sokat szenvedő közösségek közül a keresztényekre fókuszál, miután az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett az épített örökség elleni támadások is mindennaposak: a keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig lakóházak lerombolása. A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg.

A magyar kurátorok által alkotott kiállítás a Közel-Kelet keresztény közösségei mellett figyelmet fordít az ISIS-re és más terrorszervezetekre is, hangsúlyozva, hogy a szélsőséges, dzsihadista csoportok és a muszlimok közé semmi esetre sem tehető egyenlőségjel.

A különleges tárlat a drámai pillanatok, a kilátástalanság, az állandó veszély bemutatása ellenére nem pesszimista hangvételű. Bemutatja a reménységet tápláló kezdeményezéseket, amelyeknek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

A kiállítás a nagy múltú Magyar Nemzeti Múzeum, a közép-európai ország és az iszlám világ kapcsolatának múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, az interdiszciplináris kutatásokat végző Migrációkutató Intézet együttműködésének a gyümölcse.
Az egyedülálló összeállítás először 2017 őszén a Magyar Nemzeti Múzeumban (https://mnm.hu/hu/kiallitasok/kereszt-tuzben), 2018 februárjától (https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/vendegsegben-nemzeti-muzeum-kereszt-tuzben-cimu-kiallitasa) a Washingtoni Magyar Nagykövetségen volt látható.


Főkurátor: Dr. Speidl Bianka (Migrációkutató Intézet)

Szakértő, kurátor: Horváth-Sántha Hanga (Migrációkutató Intézet)

Szakértő, kurátor: Mércz András (Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete)

Szaktanácsadó: Dr. Kiss Etele (Magyar Nemzeti Múzeum)

Projektkoordinátor: Varga Lujza (Magyar Nemzeti Múzeum)

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezésére és támogatásával valósult meg.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum