Ugrás a tartalomra

A modernkori rabszolgaságot bemutató fotókiállítás nyílt Budapesten

 A modernkori rabszolgaságot mutatja be Lisa Kristine humanitárius amerikai fotós kiállítása, amely Enslaved - A modern rabszolgaság címmel vasárnap este nyílt Budapesten a Kogart Házban.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j) és Lisa Kristine fotóművész Enslaved - A modern rabszolgaság képei című fotókiállítása megnyitóján a budapesti Kogart Házban

MTI-fotó: Illyés Tibor

    A két hónapig látható, 55 fotót bemutató tárlat megnyitóján részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a kiállítás fővédnöke.
    "A kiállítással az a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet mai korunk rabszolgaságára és ösztönözzünk mindenkit arra, hogy a maga módján segítsen ennek a problémakörnek a felszámolásában" - hangsúlyozta Kovács Gábor, a Kogart Ház vezetője a vasárnapi megnyitón. 
    Ráza Dzsafar, a 2015-ben alakult Global Sustainability Network szervezet egyik alapítója elmondta: egyesületük amellett, hogy a modernkori rabszolgaság megszüntetésére jött létre, azt is vállalta, hogy rámutasson a valós problémákra.
    Nagy eredménynek nevezte a tavaly december 2-án megtartott Vatikáni találkozót, amelyen Ferenc Pápa mellett a világ legfőbb vallási vezetői vettek részt. "Ez az esemény adta meg a lökést azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek korábban már megkezdődtek" - hangsúlyozta Ráza Dzsafar. 
    Beszélt az ENSZ által felkarolt globális fenntarthatósági célokról is, amelyek közül az egyik a rabszolgaság felszámolására irányul. A megállapodást aláíró 195 ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az egyezményben megfogalmazott célokat 2030-ig teljesíti - hívta fel a figyelmet. 
    Lisa Kristine amerikai fotográfus felhívta figyelmet arra, hogy a mai rabszolgaság egy rejtőzködő téma, és nem sokat lehet tudni róla. "A számokból viszont kiderül, hogy a földön jelenleg 46 millióan élnek rabszolgasorban" - hangsúlyozta. 
    A képek közül kiemelte azt, amelyen téglahordó férfiak láthatók. Ezek az emberek napi 16-17 órát dolgoznak a 40 fokos hőségben. A fejükön 18 darab 2 kilogrammos téglát cipelnek több száz méteren keresztül egy teherautó platójáig. 
    Egy másik fotón ghánai kisfiú látható vízcseppekkel az arcán. Lisa Kristine kifejtette, hogy ezeket a gyerekeket kicsik és finom ujjaik miatt dolgoztatják. Feladtuk, hogy egy mesterséges tóban a halászok által bedobott és összegabalyodott hálókat kibogozzák. 
    "A legtragikusabb az, hogy nem tanítják meg őket úszni, és azok a gyerekek, akikkel találkoztam, mindegyikük ismert minimum egy vele egykorú gyereket, aki megfulladt a munka közben" - mondta a fotós. (MTI)