Ugrás a tartalomra

Matl Péter Gulág-témájú grafikáiból nyílt kiállítás Beregszászon

Matl Péter munkácsi szobrász Gulág-tematikájú grafikai alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Beregszászon.

    A tárlatot megnyitó beszédében Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja hangsúlyozta: örvendetes, hogy Kárpátalján nem kampányszerű a Gulág áldozataira történő emlékezés, hanem a mindennapok része. Ez teljesen érthető, hiszen nincs olyan kárpátaljai magyar család, amelyet ne érintettek volna az 1944 novemberi elhurcolások máig ható borzalmai - tette hozzá.
    Szalipszki Endre kiemelte, nagyon örül annak, hogy Matl Péter újszerűen közelítette meg a Gulág témakörét, és a pasztellgrafika eszközeivel, a mai magyar kortárs művészetben is egyedi módon dolgozta fel a témát. Megjegyezte, szerinte kevés olyan művész van, aki egy témának a Matl Péteréhez hasonló átfogó megközelítését alkalmazza.
    A következő hónapokban a kiállítás anyagát bemutatják a beregszászi konzuli kerület településeinek iskoláiban, művelődési házaiban, hogy a képzőművészet nyelvén hozza közel a felnövekvő nemzedékekhez a Gulág tematikáját. A főkonzul azt is elmondta, hogy az idén húsz Gulág-emlékművet újítanak fel magyarországi támogatással Kárpátalján.
    Az első kárpátaljai Gulág-tematikájú - a beregszászi magyar konzulátus és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet támogatásával létrejött - kiállítás kapcsán Matl Péter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kárpátaljai magyarságot különösen súlyosan érintő probléma 1998-ban érintette meg közelről, amikor találkozott Bendász István Gulág-táborokat megjárt beregszászi görögkatolikus lelkésszel, aki több részletben elmesélte neki lágerélményeit. "A hallottak megdöbbentettek, nem akartam hinni a fülemnek, hogy ilyesmi megtörténhetett, majd a szűkebb családomon belül is érdeklődtem, és a nagyszüleim is hasonló élményekről számoltak be, aminek nyomán elkezdtem tanulmányozni a Gulág irodalmát" - tette hozzá. 
    A művész kifejtette, a túlélők elbeszéléseiből és az olvasmányokból szerzett élmények lassan összesűrűsödtek benne, és egy tavalyi székelyföldi alkotótáborban hirtelen feltörtek belőle, amikor egy nap alatt 15 Gulág-témájú képet készített, majd a további napokban ezeket újabbak követték. "Igazi katarzis volt számomra a 40 képből álló sorozat elkészítése, és örömmel tölt el, hogy a művészet eszközeivel sikerült emléket állítanom a Gulágra elhurcolt embereknek" - mondta Matl Péter. 

 

Forrás: MTI