A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása Isztambulban

 

Személyes tér címmel, a 15. Isztambuli Biennálé társrendezvényeként nyílik meg A Magyar Művészeti Akadémia kiállítása a török fővárosban

 

2017. szeptember 14-én csütörtökön 19 órakor a 2017. évi Isztambuli Biennálé társrendezvényeként a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központban nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának kiállítása Személyes tér címmel. A tárlat átfogó körképet nyújt a hazai és határon túli magyar képzőművészeti élet meghatározó művészeinek alkotásaiból. A megnyitó résztvevőit Fodor Gábor, az isztambuli magyar intézet igazgatója üdvözli, ezt követően megnyitóbeszédet mond dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, majd ünnepi beszédet tart Heindrich Balázs, Magyarország isztambuli főkonzulja. A kiállítást Lajta Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a tárlat kurátora ajánlja a nagyközönség figyelmébe. Az eseményen résztvevők Ass. Prof. İlkay Türkoğlu Özgür és Şebnem Yüksel performanszát is megtekinthetik.

 

A Magyar Művészeti Akadémia rendkívül fontosnak tartja, hogy Isztambulban, a 15. Isztambuli Biennáléval egy időben, annak egyik társrendezvényeként képzőművészeti kiállítást rendezhet az Isztambuli Magyar Kulturális Központban. Az MMA-t 1992 januárjában 22 jeles művész alakította meg. A két évtizeden keresztül egyesületként működő akadémia a magyar kultúra értékőrző, mértékadó közösségévé vált, amikor 2011-ben az Országgyűlés köztestületi szintre emelte. A Magyar Művészeti Akadémiának ma kilenc tagozata van, munkájába bevonja a határainkon túl élő magyar művészeket is, valamint gondoskodik bemutatásukról a hazai és a nemzetközi művészeti életben. Az Akadémia hídépítő szerepet kíván betölteni Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. A kiállításon felvonultatott alkotások is ezt az elhatározást jelzik. Olyan világhírű művészek munkái láthatók a tárlaton, akik átérzik e szellemi vállalás felelősségét és mindezt művészetükben is megjelenítik. A kultúrák, civilizációk közötti híd építésének gondolata szorosan kapcsolódik a Biennálé idei koncepciójában megfogalmazott elképzeléshez, „a jó szomszéd”, valamint az otthon és a haza fogalmához is. Az MMA kiállítása, fókuszában a személyes tér megjelenítésével, ezúttal a más kulturális háttérrel rendelkező Biennálé-látogatók számára nyújt betekintést kortárs magyar – s az övékétől talán eltérő – interpretációkba.

 

A kiállításon megtekinthetők Szabados Árpád festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagjának; Aknay János festőművész, Barabás Márton festőművész, Bukta Imre képzőművész, Csáji Attila festőművész, Elekes Károly festő-, grafikus- és szobrászművész, Farkas Ádám szobrászművész, Filep Sándor festő- és grafikusművész, zenész, Földi Péter festőművész, Jovián György festőművész, Kárpáti Tamás festőművész, Kovács Péter festő- és grafikusművész, Kő Pál szobrászművész, M. Novák András festőművész, Móser Zoltánfotóművész, Szőcs Miklós TUI szobrászművész, Szurcsik József grafikusművész, Ujvárossy László grafikusművész, Vargha Mihályszobrászművész, Veress Sándor László festőművész, Véssey Gábor festőművész, Vinczeffy László festőművész, az MMA rendes tagjainak; Stefanovits Péter képzőművész, az MMA rendes tagjának, a Képzőművészeti Tagozat vezetőjének; Lajta Gábor festőművész, az MMA levelező tagjának, valamint Regős István festőművész, az MMA köztestületi tagjának alkotásai.

 

A tárlat 2017. november 12-ig látogatható az Isztambuli Magyar Kulturális Központban (Gürsel Mahallesi, İmrahor Caddesi No:23 B Blok Kağıthane Polat Ofis, 34400 Kağıthane/Istanbul, Törökország).

 

Webes hivatkozás: http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/kepzomuveszet/-/event/10180/szemelyes-ter

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

 

 

Kommentek elrejtése, megjelenítése