Ugrás a tartalomra

A Magyar Állami Operaházban ad koncertet Mága Zoltán

Az 50. állomásához érkezik a Hegedűvel a világ körül címmel három évvel ezelőtt útjára indított hangversenysorozat, amelynek keretében Mága Zoltán a magyar zenei kultúrát népszerűsítette Erdélyen át Koreán és Kínán keresztül Amerikáig. Az 50. előadásnak július 15-én a Magyar Állami Operaház ad otthont.

    A gálaesten Mága Zoltán együtt lép színpadra a világ egyik leghíresebb hegedűművészével, az orosz-izraeli Shlomo Mintz-cel, aki rendszeresen koncertezik a világ leghíresebb karmestereivel, zenekaraival, valamint szóló és kamarazenei hangversenyeken.
    Az ünnepi koncert fellépői között lesz továbbá Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, a Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó és az Operaház szólistája, Sümegi Eszter is. A látványvilágról a Kossuth-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor gondoskodik, valamint közreműködik a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar.
    A 100 állomásos világ körüli hangversenykörutat három éve indította útjára a művész. A sorozat tengerentúli nyitókoncertjére 2014 januárjában, Los Angelesben, a Walt Disney Concert Hallban került sor, 2014 októberében telt házas koncertet adott Mága Zoltán a New York-i Carnegie Hallban.
    2015-ben észak-amerikai turnéján több mint tízezer ember előtt adott koncerteket olyan neves színpadokon, mint a Segerstrom Center for the Arts Kaliforniában, a Mesa Arts Center Arizonában vagy a New York-i Lincoln Centerben. Az ötödik amerikai turnéra 2017 januárjában került sor, amikor a Budapesti Újévi Koncert hangulatát egyhónapos koncertsorozat keretében Floridába vitte.
    2017-ben áprilisában a művész a Vatikánban Ferenc pápának játszott, aki audienciáján apostoli áldásban részesítette a zenészt. Kínában teltházas koncerteket adott a Pekingi Központi Zeneakadémián, a Népi Kultúrpalotában és a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben.
    Mága Zoltán mindezek mellett számos magyarországi jótékonysági koncertet is adott, amelyek bevételéből az elmúlt években több százmillió forinttal támogatta a hátrányos helyzetű tehetségeket és a rászorulókat. (MTI)