Ugrás a tartalomra

Közzétették a Színikritikusok díja jelöltjeinek névsorát

Közzétette a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díjára jelöltek névsorát; a szervezet immár 39. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.  

    A Radnóti Miklós Színház két produkciója - Egy piaci nap, III. Richárd - kilenc kategóriában várományos, öt-öt kategóriában van jelen a szombathelyi Weöres Sándor Színház (A salemi boszorkányok) és a Vígszínház (Hamlet, Kinek az ég alatt már senkije sincsen).
    A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház két bemutatója (Alice, Chioggiai csetepaté) négy kategóriában esélyes, valamint a Katona József Színház három előadása (Ithaka, Ascher Tamás Háromszéken, Háztűznéző) is a legjobbak közt szerepel - közölte a Színházi Kritikusok Céhe pénteken az MTI-vel.
    Két-két kategóriában izgulhatnak a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Rosmersholm), a Miskolci Nemzeti Színház (Kabaré, A kaukázusi krétakör), az Örkény Színház (A hattyú, IV. Henrik) és a TÁP Színház (Utas és holdvilág) alkotói.
    A várományosok között található az Átrium (A félelem megeszi a lelket), a kecskeméti Katona József Színház (Csárdáskirálynő), a Nemzeti Színház (Bánk bán) és az Újvidéki Színház (Borisz Davidovics síremléke) is.
    A függetlenek élmezőnyében három, a Trafóban bemutatott előadás (Tótferi, Utas és holdvilág, Vaterland), a gyerek- és ifjúsági előadások kategóriájában a k2 Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház is esélyes. A legjobb új magyar drámák között Szilágyi Eszter Anna és Tasnádi István műve is szerepel.
    Idén huszonnégy színikritikus vett részt a voksolásban, néhány kategóriában második fordulót is tartottak. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával alakult ki a legjobbak listája.
    A győztesek a szeptember 20-i gálaesten vehetik át az elismeréseket, ugyanott a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjat ad át, kihirdeti és megjutalmazza a Koltai Tamás kritikapályázat győzteseit, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe kitünteti az évad legjobb új magyar drámáját. Az esemény színhelye a Budapest Bábszínház, rendezője Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetője. (MTI)