Boldog hanukát!

HAG SAMEAN HANUKA!

Hírek főoldal

Bödőcs sikere töretlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen.

Költők karácsonya a Magyar Írószövetségben

A Költői Szakosztály idén is megrendezi hagyományos és közkedvelt óévbúcsúztató eseményét.

Űrlifttel az örökkévalóságba – Arthur C. Clarke-ra emlékeznek az Írószövetségben

Az SF Irodalmi Szakosztály estje a Magyar Írószövetségben: a száz éve született Arthur C. Clarke-ra emlékeznek.

Díjat nyert Balin a Brazilok című magyar film

M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor vígjátéka, a Brazilok nyerte a legjobb külföldi film díját a 15. Royal Bali Nemzetközi Filmfesztiválon, Indonéziában - közölte a Filmalap az MTI-vel hétfőn.

Európa minősített fesztiváljai közé választották a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealtert

Az Európai Fesztiválszövetség (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a minősített rendezvények közé választotta a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter fesztivált, az elismeréseket hétfőn adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Pál Dénes karácsonyi koncertre készül

Karácsonyi koncertet ad Pál Dénes december 17-én a budai MOM Kulturális Központban. Az énekes egy vonósnégyessel együtt lép fel.

Könyvtéridő – a MISZJE beszélgetős estje

Tényleg veszélyben a Gutenberg-galaxis? Hogyan alakul át az emberiség és a nyomtatott könyv viszonya napjainkban? A MISZJE idei utolsó rendezvényén ezeket a kérdéseket veszi górcső alá.

Irodalmi évzáró Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval

Izgalmas eseménysorozat indult a közelmúltban a szentendrei-szigeti Pócsmegyer Rendezvényközpontban: a soron következő találkozón Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval beszélget Murányi Sándor Olivér.

Fiatal magyar irodalmárok Bukarestben – Irodalmi szalon Kollár Árpáddal

A Bukaresti Magyar Intézet új sorozatában fiatal magyar irodalmárokat hívnak Bukarestbe a Fiatal Írók Szövetségével együttműködésben.

Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete című kötetének bemutatója

Az Osiris Kiadó a Kossuth Klubban mutatja be Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezsőről szóló kötetét.

Felavatták és felszentelték a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét Kárpátalján

Ünnepélyesen felavatták és felszentelték vasárnap a kárpátaljai Vereckén a honfoglalási emlékmű Budapest VII. kerület önkormányzata Fidesz-frakciójának támogatásával készült új oltárkövét, amellyel az ukrán nacionalisták által néhány éve megrongált szakrális gránittömböt pótolták.

Hatalmas tömeg búcsúztatta Párizsban Johnny Hallyday rocksztárt

Több tízezer rajongó búcsúztatta szombaton énekelve, sírva és megtapsolva a "francia Elvisként" is ismert Johnny Hallyday francia rocksztárt a párizsi Champs-Elysées-n.

Európai Filmdíjak – Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő, A négyzet a legjobb európai film 2017-ben

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.

Anne Carson: Vörös önéletrajza

Megjelent az egyik legnagyobb hatású angol nyelvű kortárs költő, Anne Carson laza szerkezetű verses regénye, a Vörös önéletrajza. A költő legismertebb műve sok szállal kötődik a görög mitológiához.

Zaklatási ügyek – Viselkedési kódexet fogadott el az amerikai filmakadémia

Viselkedési kódexet fogadott el 8427 tagja számára az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia kormányzói testülete.

Párizsi menettel búcsúztatják, majd Saint-Barthélemy szigetén temetik el Johnny Hallyday francia rocksztárt

Tízereket várnak szombaton a párizsi Champs-Elysées-re, ahol hatalmas méretű menettel búcsúztatják a "francia Elvisként" is ismert Johnny Hallyday francia rocksztárt.

240 éves üzenetet találtak egy spanyol Krisztus-szobor belsejében

Restaurálás közben 240 éves üzenetre bukkantak egy Krisztus szobor belsejében Spanyolországban.

Befejeződött a Budavári Madonna-szobor restaurálása

Befejeződött annak a Budavári Madonna-szobornak a restaurálása, amelyet vélhetőleg a 15. század elején készített egy eddig ismeretlen mester.

    

A restaurált, 600 éves budavári Madonna-szobor a Mátyás templomban 2017. december 8-án, a sajtóbemutató napján

MTI-fotó: Mónus Márton

Elhunyt Albert Gábor író

Életének 88. évében pénteken elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA az MTI-vel.

Már jelentkezhetnek a zenészek a jövő tavaszi Szeged Rocksra

Már jelentkezhetnek a dobosok, basszusgitárosok, gitárosok, énekesek a jövő tavaszi Szeged Rocksra, melyen több száz vagy akár ezer muzsikus ad elő négy dalt - tájékoztatták Gajda Ferenc főszervező az MTI-t.

A kör négyszögesítése

E-pub formátumban is olvasható Mandics György legújabb kötete, A kör négyszögesítése.

Cziffra Fesztivál – Zenei vetélkedőt hirdetnek diákoknak

Zenei és műveléstörténeti vetélkedőt hirdet 14-18 éves budapesti diákoknak a Cziffra György Fesztivál a MOM Kulturális Központ, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az ELTE BTK Zenei Tanszéke közreműködésével.

Füst Milán gyűjteményének kiemelkedő darabjai a Kieselbach Galéria 2017-es téli aukcióján

A leghíresebb magyar írógyűjteménynek, Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet kollekciójának kiemelkedő darabjai, köztük a magyar modernizmus ikonikus képei, így Berény Róbert és Tihanyi Lajos munkái is szerepelnek a Kieselbach Galéria 2017-es téli aukcióján december 18-án Budapesten.

Kosztolányi Dezső élete (könyvbemutató)

Megjelent Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső élete című kötete, amelyet 2017. december 12-én, kedden délután 5 órakor a Kossuth Klubban (Budapest, Múzeum utca 7.) mutatnak be.

A rendezvényre szeretettel várnak mindenkit!

Artisjus: több száz milliónyi jogdíj keresi gazdáját

Összesen 645 millió forintnyi jogdíj és mintegy 65 ezer magyar zenemű keresi gazdáját az Artisjusnál. Az úgynevezett függő számlán maradt, azonosítatlan művek után járó jogdíjak három év elteltével a közös kasszába kerülnének.

Csődvédelem alá került a legnagyobb erdélyi magyar lapcsalád kiadója

A Hargita megyei törvényszék helyt adott a legnagyobb erdélyi magyar lapcsalád kiadója, az Udvarhelyi Híradó Kft. csődvédelmi kérelmének – írta szerdai számában a lapcsaládhoz tartozó Krónika napilap.

ArteKino - Tíz filmet lehet ingyen megnézni az online fesztiválon

December 17-ig tíz különleges európai alkotást lehet megnézni ingyenesen az ArteKino online filmfesztivál internetes oldalán – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Elhunyt Jean d'Ormesson francia író, akadémikus

Kilencvenkét éves korában keddre virradó éjjel elhunyt Jean d'Ormesson francia író, publicista, a Francia Akadémia doyenje.

Magyar alkotás nyerte a gdanski rövidfilmfesztivál fődíját

Fatér Ambrus diplomafilmje, a Légmell nyerte a gdanski Euroshorts rövidfilmfesztivál fődíját – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel kedden.

Szatyor Győző életmű-kiállítás nyílt a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Szatyor Győző életmű-kiállításán többek között a faművességben használatos tárgyak, bútorok és hangszerek láthatók.

Oldalak