Hírek főoldal

Vár Ucca Műhely-estek Palicson és Szegeden

A veszprémi Vár Ucca Műhely című irodalmi és művészeti folyóirat bemutatkozó estjét rendezik Palicson és Szegeden.

Swingoperett a Benczúr Kertben

A a Benczúr Kertben látható Swingoperettben – egyebek mellett – Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait és más operettslágereket is énekelnek swingre hangolva az Operettszínház szólistái.

Hatezer éves leletekre bukkantak az M76-os zalai nyomvonalán

Öt régészeti korszak leleteit tárták fel a tervezett M76-os gyorsforgalmi út zalai nyomvonalán végzett ásatásokon. A Keszthely-Fenékpuszta lelőhelyen talált legkorábbi, rézkorból származó leletek közel 6000 évesek - közölte a Göcseji Múzeum ásatásvezető régésze az MTI-vel.

Premierrel érkezik a Müpába a Szegedi Kortárs Balett

Enrico Morelli olasz táncos és koreográfus egy mitológiai művet, Orfeusz és Euridiké szerelmét feldolgozó táncjátékát mutatja be június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában a Szegedi Kortárs Balett.

Régi Zenei Napok Vácott június végétől

 Június 30-án kezdődik Vácott Magyarország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, a Régi Zenei Napok, ahol tanulni is lehet - mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT); a tíznapos esemény szombat esti díjkiosztó gáláján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára hangsúlyozta, hogy a fesztivál nemcsak a határon inneni, hanem immár a határon túli színházak találkozója is.

 

Hétfőn kezdődik a 14. Magyar Táncfesztivál Győrben

Hétfőtől egy héten át ismét a tánc fővárosa lesz Győr, ahol 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált - tájékoztatta a szervező Győri Balett igazgatója az MTI-t.

A kolozsvári magyar színház Ibsen-előadása lett a legjobb a POSZT-on

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjának színpadra állítása lett a legjobb előadás a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át Pécsen, a Kodály Központban.

Idén is lesz Shakespeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban

Hamlet és Társai címmel rendezik meg idén a gyulai Shakespeare Fesztivált, amelyre július 9. és 15. között várják a közönséget a gyulai várszínházi évad keretében.

Először mutatkozott be Magyarország önálló standdal Annecy-ban

Először mutatkozott be Magyarország önálló standdal a pénteken záruló Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron, ahol 25 magyar stúdió negyven projektje van jelen.

Ismét Hey, June! fesztivál a Müpában

Antonia Vai, a Konyha, a Kéknyúl, az Elefánt, valamint a Special Providence ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 18-tól 23-ig tart.

Évadzáró fesztivál a Római Magyar Akadémián

Capsula del tempo/Időkapszula címmel rendez évadzáró fesztivált június 20. és 22. között a Római Magyar Akadémia (RMA).

Divine lament - beszélgetés Halmosi Sándor költővel

Halmosi Sándor költővel frissen megjelent, 9. kötetéről (Lao-ce szenvedélye), eddigi életútjáról, költészetről, jelenlétről, hivatásról beszélget a Háló Közösségi Központban Laik Eszter.

Felavatták Kepenyes Pál szobrait Kondoroson

Kepenyes Pál világhírű szobrászművész három alkotását avatták fel a szülővárosában, Kondoroson csütörtökön; a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, míg a bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.

Idén is lehet jelentkezni a Budai Drámaíró-Színjátszó Táborba

Augusztusra még lehet jelentkezni a Budai Drámaíró-Színjátszó Táborba. Az idén végzett „írógyerekek” bemutatkozó felolvasása nagy sikerrel zajlott le nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ricky Martin Budapesten koncertezik

Ricky Martin Budapesten lép fel szeptember 4-én. A Puerto Ricó-i énekes a Papp László Sportarénában ad koncertet - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Elhunyt Ittzés Mihály zenepedagógus

Életének 80. évében elhunyt Ittzés Mihály zenepedagógus, karvezető, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta az MMA sajtóosztály kedden az MTI-vel.

Szabadtéri vetítéseket és tábort is szervez nyáron a filmalap

 Fesztiválokon és szabadtéri mozikban is láthatók lesznek a Filmalap Filmarchívum Igazgatóság által felújított magyar filmek, az iskolás korosztály pedig a Vetítő nyári táborban ismerkedhet a mozi világával.

II. Héthatár irodalmi fesztivál

Az Orpheusz Kiadó és a Magyar Írószövetség idén másodszor rendezi meg Terényben rendezi az előadásokkal és zenével tarkított irodalmi fesztivált.

Június végén rendezik a 39. Kaláka Fesztivált Egerben

Részben új helyszíneken, ám a megszokott összművészeti programokkal és a folkzenei műfaj legnépszerűbb hazai képviselőinek koncertjeivel, kiállításokkal és családi programokkal várják idén is a látogatókat június 28. és július 1. között Egerben, a 39. Kaláka Fesztiválon.

A közmédia archív fotói láthatók a margitszigeti víztoronyban

Az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot a Hogy volt?! - Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás, amely a margitszigeti víztoronyban látható.

Kérdezd a szerzőt! – Felolvasó- és beszélgetőest András Lászlóval

András László legújabb, 2018-ban megjelent novelláskötete, a Rasszista utazások egészen új perspektívából mutat be jól ismert élethelyzeteket, és az általuk ébresztett gondolatokat, érzéseket. Bemutató az OIK-ban.

Böszörményi Zoltán versei a World Literature Today irodalmi lapban

Böszörményi Zoltán versei a legfrissebb World Literature Today irodalmi lapban jelentek meg Sohár Pál fordításában.

A Kényszerleszállás Shannonban a Kolozsvári Rádióban

Nemrég a Kolozsvári Rádió hallgatói ízelítőt kaptak Böszörmény Zoltán Kényszerleszállás Shannonban című kötetéből, illetve annak előzményeiről, születésének körülményeiről. A szerzőt Ferencz Zsolt faggatta a 8.

Baán László: a madridi életmű-kiállítással kezdődik Vasarely európai újrafelfedezése

A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban nyíló életmű-kiállítással kezdődik Victor Vasarely (1906-1997) művészetének európai újrafelfedezése - nyilatkozta a Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója az MTI-nek szerdán Madridban a világhírű magyar származású művész munkásságát bemutató tárlat megnyitása alkalmából.

Elkészült az Arany János jeles műveit tartalmazó online hangoskönyv

Elkészült az Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó online hangoskönyv – mondta el Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára szerdán Budapesten.

Jótékonykodással ingyenjegyet lehet nyerni Beyoncé és Jay-Z koncertjeire

Jótékonykodással ingyenjegyet lehet nyerni Beyoncé és Jay-Z amerikai zenészházaspár On The Run II turnéjának európai koncertjeire.

A Hungarovox Kiadó ünnepi könyvheti bemutatója a Magyar Írószövetségben

A Hungarovox Kiadó ünnepi könyvheti bemutatóján a Magyar Írószövetségben Kaiser László és Novák Valentin mutatják be az újdonságokat.

Arany János Toldi című művének román-magyar nyelvű kiadását és Farkas Wellmann Endre: Gyalu, a spíler című könyvét mutatja be a Magyar PEN Club

A Magyar PEN Club kettős könyvbemutatóra várja vendégeit. Terítéken Arany János Toldi című művének román-magyar nyelvű kiadása, Gelu Păteanu fordításában és Farkas Wellmann Endre: Gyalu, a spíler című könyve.

Köztársasági elnöki különdíjat kapott az OSZK Könyvkiadó kiadványa

A korábbi évekhez hasonlóan, ismét elismerést kapott az Országos Széchényi Könyvtár a Szép Magyar Könyv versenyen.

Oldalak