Ugrás a tartalomra

A költészet napja – Versünnep – Kakasy Dóra kapta a fődíjat

Kakasy Dóra kapta a költészet napjához kapcsolódó Versünnep Fesztivál abszolút fődíját szombaton este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezett döntőben.

    A 300 ezer forint pénzjutalommal járó fődíjat a zsűri döntése alapján kapta Kakasy Dóra, aki Muharos Lajos szobrászművész Szent György kisplasztikáját is elnyerte - közölték a szervezők az MTI-vel. A professzionális előadók között a döntőbe jutott Kakasy Dóra Szabó T. Anna Elhagy című versét adta elő az idén tízéves Versünnep Fesztiválon. Az előadó 34 éves, szabadúszó színésznő.
    Az öttagú, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze által vezetett zsűri négy kategóriában ítélt oda fődíjakat, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. felajánlásával. A professzionális előadók között vers megzenésítéséért Juhász Leventét jutalmazták, a versmondók között Bácskai Jánost. Az egyetemi hallgatók között a vers megzenésítés kategóriában Katona Kinga és Krausz Gergő győzött, a versmondók között Horváth Anna. A közönségdíjat a professzionális előadók között Marosszéki Tamás, az egyetemista kategóriában Herczeg Péter kapta.
    A Nemzeti Színház díját Herczeg Péter és Kakasy Dóra kapta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem díját Katona Kinga és Krausz Gergő, a Bánffy György Kulturális Szalon díját szintén Kakasy Dóra, a Magyar Írószövetség és a Magyar Teátrumi Társaság díját az Esztrád Színház. A Versünnep Alapítvány díjait a zsűri döntése alapján Nagy Johanna, Marosszéki Tamás és Szirmai Melinda érdemelte ki.
    A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által megszervezett Versünnep 2015 jubileumi versenysorozatára idén először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos színművészek és előadóművészek illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói mellett első ízben hirdették meg az "Énekelt vers, vers megzenésítés" kategóriát, amelyre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését várták.
    A Versünnep Fesztivál idén a 225 éves a magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntötte, amellett, hogy 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének 110., illetve Márai Sándor születésének 115. évfordulóját. A versenyzőknek idén az ő műveikből kellett választaniuk, illetve egy kortárs alkotással is készülniük kellett.
    A versenyre 73 nevezés érkezett, közülük a határon túlról nyolcan delegálták magukat. Az idei Versünnep védnöke a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara volt.

(MTI)