Ugrás a tartalomra

Kepes András könyve a legnépszerűbb a Bookline toplistáján

Megjelenése óta a dobogón Kepes András Világkép című könyve, Harry Pottert sem lehetett kiütni a nyeregből, és a fiatal korosztály kedvence, a Nyírd ki ezt a naplót című kreatív könyvújdonság is sikeres maradt a téli hónapokban. Szépirodalom, gasztro-,  és gyerekkönyvek a legsikeresebb könyvek listáján a Bookline Top50-ben.

Az egykori tévés pályafutása során számtalan országban fordult meg, életét, világképét legalább olyan erősen befolyásolták Dél-Amerika távoli országai, mint Közel-Kelet konfliktusokkal terhelt világa. Kepes András legújabb kötetében, a Világképben, amely egyúttal az egyik legkeresettebb könyv volt a Bookline-on 2016-ban, három kontinensen vezeti végig olvasót.

Harry Potter sikere töretlen, a varázslótanonc visszatérését bemutató előadás szövegkönyve a magyar olvasókat is meghódította, télen végig a sikerlista legkeresettebb könyvei között volt, és másodikként végzett az év végi eladási listán is.  Tizenhét évvel az első magyar nyelvű kötet megjelenése után pedig a Harry Potter és a bölcsek köve az 50-es toplista 48. helyét foglalta el decemberben. 

Keri Smith világszerte több millió példányban elkelt kötete újraértelmezte a kreatív könyveket, a Nyírd ki ezt a naplót újszerű, már-már tabudöntögető stílusával méltán érdemelte ki a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb könyvének kijáró címet.

Alig lemaradva a dobogóról, negyedik lett Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyve, amelyben a szerző ezúttal a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjainak szerelmi életét tárja elénk. 

Női szerzők sikere

A tél a női szerzők és témák sikerét hozta, hatodik lett a sikerlistán Jakupcsek Gabriella könyve, a Megúszhatatlan, amiben az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb televíziós műsorvezetője ezúttal anyaként próbál szembenézni az élet megúszhatatlan helyzeteivel. Női szerzők sorában a következő Fábián Janka Az utolsó boszorkány lánya című műve, ami hetedik lett decemberben. A mindeddig csak e-könyvben olvasható történet a mágia, a bűbáj és a boszorkányság témakörét járja körbe. A szerző Koszorúfonat és Az utolsó boszorkány című regényei szintén ott vannak a Bookline sikerkönyvei között. Nyolcadik helyét megőrizte Ugron Zsolna Hollóasszonya, melynek fókuszában egy különc, de nagy dolgokra hivatott nőalak áll, akit az utókor Szilágyi Erzsébetként ismer. 

Stephenie Meyer A Vegyész című regénye a 9. lett a Bookline év végi toplistáján. A Twilight Saga írónője új regényében a kémek árulással és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli világába vezeti be olvasóját. És maradva a női szerzőknél, az utóbbi évek életmód könyveinek egyik legnagyobb sikere volt Marie Kondo sorozata, amely egyszerű, mégis nélkülözhetetlen útmutatást ad a rendre és tisztaságra vágyóknak. A szerző legújabb munkája, a Tiszta öröm 17. a listán.

Gasztro- és gyerekkönyvek

Az ünnepi időszak a gasztro és gyerekkönyvek sikerét hozza évről évre. Idén különösen népszerűek voltak a hagyományos recepteket némi konyhai furfanggal megspékelő kiadványok.  Az eladási lista tízedik helyén Borbás Marcsi Édes békeidők című kötete végzett, amely nagy cukrászmesterek legendás, de otthon is könnyedén elkészíthető receptjeit gyűjtötte össze. Vrábel Krisztina, Koszta Ágnes, Dr. Töllösy Judit 160 grammos szénhidrátdiétája a megszokott karácsonyi nehéz ételekre kínál alternatívát, akárcsak a brit sztárséf, Jamie Oliver Minden napra superfood című, 99 egészséges receptet tartalmazó kötete.  Fördős Zé 83 kedvenc magyar receptem című könyvében a hagyományos magyar konyha rejtelmeibe vezeti be olvasóit.

A gyerekkönyvek közül a Bookline Könyvek gondozásában megjelent Nappali dalokban Palya Bea közös játékra hívja olvasóit, a kiadvány a szöveg mellett pedig vadonatúj dalokat is tartalmaz az énekesnőtől.  Berg Judit félelmet nem ismerő kisegere az olvasók kedvence, tíz évvel a Rumini-sorozat nyitókötetének megjelenése után a könyv a Bookline toplista 36. helyét foglalja el.

Szépirodalom

A minőségi szépirodalom rendre helyet követel magának a sikerkönyvek között. Vámos Miklós új regényének, a Hattyúk dalának középpontjában egy titokzatos kézirat áll, amelyet a történelem során számtalan alkalommal próbáltak meg már megfejteni, mindannyiszor sikertelenül. Az Árnyékban éles fény vagy címmel megjelent fotóalbum 400 oldalon keresztül mutatja be Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós életének, megismerkedésének, házasságának, és a tragikus vég pillanatait, a kötet oldalain pedig nemcsak egy legendás szerelem éled újra, hanem betekintést nyerhetünk a XX. század legsötétebb korszakába is.

A népszerű szerző Lakatos Levente sorozata elfoglalja az e-könyves lista 1.2.3. és 7. helyét is. A sorozat következő epizódjaiban a két főhős, Liza és Igor ismét találkozik, kapcsolatukra azonban újra és újra sötét árnyékot vetnek a hatalmi játszmák és politikai támadások. Kepes András Világképe, nemcsak a nyomatott könyvek között volt sikeres, az e-könyvek között is a negyedik helyet szerezte meg.

Szabó T. Anna Törésteszt című alkotása az ötödik, a novelláskötet a nő és férfi kapcsolat buktatóit, játszmáit, kérdéseit járja körül. A kötet szívszorító kórképet ad a párkapcsolatok hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről. Tízedik a listán a tavaly a Könyvesblog által az év legjobb könyvének kikiáltott Bolaño kötet, a 2666.

A Bookline sajtóközleménye