Ugrás a tartalomra

Hirosimai filmfesztivál – A 100 éves magyar animációt ünneplik

Nagy sikerrel szerepel Magyarország a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyen hazánk a díszvendég. Az ötnapos, augusztus 25-én záródó filmes seregszemlén egy kiállítás keretében válogatás látható Keresztes Dóra animációs filmrendező munkáiból, a tárlatot Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke nyitotta meg pénteken.

    Az animációs biennálé első versenyprogram-vetítése csütörtökön este kezdődött meg 15 film bemutatásával, köztük volt Bucsi Réka Symphony no. 42 című szürreális kisfilmje is. A vetítés előtt nagyszabású, több száz meghívott részvételével megtartott megnyitót rendeztek a szervezők - adta hírül az NMHH a honlapján.
    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság koordinálásával összeállított, a Hirosimai Animációs Filmfesztiválra kiutazott magyar delegáció a fesztivál megnyitóját megelőzően találkozón vett részt Hirosima alpolgármesterével, amelyen Karas Monika kiemelte, hogy a magyar animációs filmművészetnek külön öröm az, hogy éppen idén lehet díszvendége a méltán rangos hirosimai Animációs Fesztiválnak, amikor a magyar animáció százéves fennállását ünnepeli. "A 100. évforduló nekünk, magyaroknak fontos esemény, hiszen az animációs filmművészet Magyarországon nagy hagyománnyal rendelkezik, és mint ilyen, kultúránk kitörölhetetlen részévé vált. Ezek a rajzfilmek kapcsot jelentenek a generációk között" - mondta Karas Monika.
    A találkozó után a delegáció tagjai meglátogatták a Hirosimai Atombomba Múzeumot, majd Karas Monika a Béke Emlékparkban koszorút helyezett el az elhunytak tiszteletére. A látogatás alkalmával az NMHH elnöke hangsúlyozta, hogy "nemcsak az áldozatok előtt róják le tiszteletüket, hanem azok előtt is, akik e súlyos katasztrófa után új életet adtak a városnak, és egy mozgékony és életerős közösséget építettek a romokon".
    A pénteken megnyílt, Magyarországot bemutató és a magyar animáció egyik jeles képviselője, Keresztes Dóra munkáiból válogatást adó kiállítás létrehozásában a tokiói magyar nagykövetség munkatársai, valamint a Hirosimában alakult Japán-Magyar Baráti Társaság önkéntesei működtek közre.     Karas Monika a megnyitón megköszönte Szajoko Kinosita asszonynak, a fesztivál igazgatójának a meghívást, és kiemelte, reméli, hogy a fesztiválon szereplő magyar filmek elnyerik a japán szakemberek és nézők tetszését, és a látogatás szerepet játszhat a japán-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében.
    A 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendégeként bemutatkozó magyar animációs művészet fesztiválprogramjából váogatást láthat a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a közmédia műsorán augusztus 25. és 31. között.

(MTI)