Ugrás a tartalomra

Hazatérő remekművek – Plakátritkaságok a Nemzeti Galériában

A világhírű Julius Paul-gyűjteményből nemrég a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) tulajdonába került plakátritkaságokat mutat be Hazatérő remekművek címmel az MNG péntektől látható kamarakiállítása.

    Julius Paul temesvári származású bécsi gyűjtő a 20. század első felében több ezer darabos nemzetközi plakátkollekciót hozott létre, melyet 1938-as halálakor örökösei eladtak, így az a bécsi Albertinába került - idézte fel a kamaratárlat szerdai sajtóbemutatóján Bakos Katalin kurátor.
    Mint hozzáfűzte azonban, a Julius Paul-gyűjtemény eladását a bíróság 2008-ban kényszerértékesítésnek nyilvánította, így az Albertinának át kellett adnia az örökösöknek a kollekciót. Az értékesítéssel megbízott New York-i galéria az MNG honlapján figyelt fel Biró Mihály egy plakáttervére, ennek nyomán kereste meg a budapesti múzeumot ötszáz magyar plakátot felajánlva megvételre.
    Bakos Katalin felidézte: ekkor mintegy 70, a hazai gyűjteményekből hiányzó plakátritkaságot választott ki, ám nem sikerült forrást találni ezek megvételére. Végül a Nemzeti Kulturális Alap Ithaka-programjának köszönhetően tíz ritka magyar plakát térhetett haza, melyeket a kamara-kiállítás az alkotók más műfajú műveivel és néhány további plakátjával együtt mutat be.
    A látogatók találkozhatnak más művek mellett a nemzetközi plakátművészet fontos mesterei között számon tartott Biró Lajosnak azzal a tervével, amely az eladókat az MNG-hez vezette, valamint a terv alapján készült, immár a Nemzeti Galéria tulajdonába került plakáttal is. Bér Dezső egyaránt feltűnik karikaturistaként, valamint grafikusként is - finoman kidolgozott, 1915-ös rajzán például Tisza István alakja magasodik a Vaskapu fölé -, míg Márk Lajos plakátján a Budai Vár 1910-es állapotában tűnik fel. A szeptember 21-ig nyitva tartó kiállítás a múzeumok éjszakáján, szombaton tárlatvezetéssel is megtekinthető. (MTI)