Ugrás a tartalomra

Február 21-ig lehet jelentkezni a ZeneKÉPzelet versenyre

Hat év feletti gyerekek és fiatalok jelentkezhetnek február 21-ig a ZeneKÉPzelet elnevezésű négykezes zongoraversenyre, amelyet Egerben rendeznek március 4. és 6. között.

    A versenyen elhangzó művekkel kapcsolatban nincs megkötés és nincsenek előválogatók sem. A rendezvény üzenete, hogy megmutassa az együtt zenélés örömét és szépségét – hangsúlyozta Várnagy Andrea zongoraművész az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten.
    A rendezvény első napján nyitókoncert várja a közönséget, második nap mérhetik össze tudásukat a versenyzők, harmadik nap pedig gálakoncertet tartanak.
    Farkas Zsolt zongoraművész az MTI-nek elmondta, hogy a jelentkezés és a verseny részletei a ZeneKÉPzelet Facebook-oldalán találhatók. Hozzátette: mintegy harminc párosra számítanak a megmérettetésen.
    A rendezvény első napján, március 4-én Farkas Zsolt és Várnagy Andrea nyitókoncertje várja a közönséget az Egri Líceum kápolnájában, március 5-én tartják a zongoraversenyt korcsoportonkénti beosztásban, és külön kategóriában lehetőség lesz tanár-diák produkciók bemutatására is. Az eredményhirdetés után este meglepetés programra invitálják az érdeklődőket.
    Március 6-án Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongora négykezes kurzust tart, a programot ünnepi koncert zárja a résztvevő gyermekek közreműködésével az Egri Líceum kápolnájában.
    A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósuló esemény fővédnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
    "A Várnagy-Farkas házaspár nemcsak az együttzenélés örömét adja át, hanem missziója, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is kulturális élményben részesülhessenek és megtapasztalhassák a zene örömét. A tehetségek támogatása közös ügyünk, ezért is álltunk a program mellé" - tolmácsolta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár levélben elküldött szavait Várnagy Andrea.
    Doncsev András, az NKA alelnöke, a zsűri tagja a sajtótájékoztatón kiemelte: a rendezvénynek nem az a fő célja, hogy megkeresse a legjobb zongoristákat. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a zenélés a jókedvről, az örömről és az élvezetről szól. Hozzátette: az NKA 7 millió forinttal támogatja a koncertet. Emlékeztetett egy tavalyi felmérésre, amely szerint Magyarország rosszul áll az aktív zenélés és éneklés terén az európai országok között. Ezért minden program – akár a Cseh Tamás, akár a Halmos Béla Program – csak akkor fejti ki a hatását hosszú távon, ha kiművelik közben azt a nemzedéket is, amelynek igénye van az élő, igényes zenére – fűzte hozzá.
    Várnagy Andrea és Farkas Zsolt csaknem 10 éve járják a világot ZeneKÉPzelet elnevezésű programjukkal, hogy megszerettessék a fiatalokkal a komolyzenét. Előadásaikat eddig több mint 700 ezer gyermek hallotta határon innen és túl. A márciusi versenyre Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeznek fiatalok.  (MTI)