Ugrás a tartalomra

Európai Filmdíjak - Julie Delpy kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

Julie Delpynek ítélte oda idén életműdíját az Európai Filmakadémia (EFA), az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű díjat a francia-amerikai színésznő személyesen veszi át az Európai Filmdíjak december 9-i átadóján Berlinben - közölte az EFA pénteken.

    A párizsi születésű Julie Delpyt Jean-Luc Godard fedezte fel, amikor szerepet adott az akkor mindössze 14 éves lánynak a Detective című 1985-ös filmjében. Filmes tanulmányait a New York-i Tisch School of the Arts diákjaként végezte, eddig több mint harminc film rendezője, írója vagy szereplője volt.
    Főszerepet játszott Bertrand Tavernier Beatrice passiója című filmjében, amiért a francia Oscar-díjnak megfelelő César-díjra jelölték a legígéretesebb színésznő kategóriában. Szűz Máriát alakította Carlos Saura Lidérces éjjel (1989) című mozijában, első átütő sikerét pedig Agnieszka Holland Európa Európa című filmjével aratta.
    Volker Schlöndorff Homo Faber című alkotásában nyújtott alakításáért kapta első EFA-jelölését 1991-ben. Dolgozott együtt Krzysztof Kieslowskival a Három szín trilógia Dominique-jaként (1993/1994), Jim Jarmusch-sal a Hervadó virágokban (2005), valamint Todd Solondz-cal a Wiener-dog (2016) című filmben.
    Legemlékezetesebb alakítását Ethan Hawke oldalán nyújtotta Richard Linklater filmjeiben: Mielőtt felkel a nap (1995), Mielőtt lemegy a nap (2004), és Mielőtt éjfélt üt az óra (2013). Delpy a filmek társírója volt és Oscar-díjra is jelölték az utóbbi kettőért, valamint egy Golden Globe-jelölést is bezsebelt a Mielőtt éjfélt üt az órában nyújtott alakításáért.
    Hat nagyjátékfilmet rendezett, és második EFA-jelölését 2007-ben a 2 nap Párizsban című moziért kapta, amelyért César-díjra is jelölték. Francia hétvége című filmje a zsűri különdíját kapta 2011-ben a San Sebastian-i Filmfesztiválon, míg Lolo című alkotása a 2015-ös velencei filmfesztiválon debütált.
    Az Európai Filmakadémia a kamera mindkét oldalán végzett gazdag és sokszínű munkássága elismeréseként tünteti ki életműdíjával a 47 éves Delpyt, aki a 30. Európai Filmdíj-gála díszvendége lesz december 9-én Berlinben.

MTI