Ugrás a tartalomra

Első ízben adták át a Szabó T. Attila erdélyi nyelvész emlékére alapított nyelvészeti ösztöndíjat

Első ízben adták át az erdélyi nyelvész, Szabó T. Attila (1906-1987) emlékére alapított ösztöndíjat, amelyet olyan fiatal kutatók támogatására hoztak létre, akik a magyar tudományos nyelv igényes használatát, fejlesztését tűzték ki célul - közölték vasárnap a szervezők az MTI-vel.

    A magyar nyelv és a tudományok - Szabó T. Attila-ösztöndíj ünnepélyes átadására pénteken került sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Arany János utcai könyvtárának nagytermében. Az ösztöndíjat az erdélyi nyelvész Szabó T. Attila emlékére alapította a család, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat.
    Az ösztöndíj első díjazottja Tamás Dóra Mária, aki az indoklás szerint "a magyar szaknyelvkutatás és -oktatás, szakkönyvírás, adatbázis-építés, valamint a terminológia területén nemzetközileg is jelentős munkásságáért" nyerte el a támogatást.
    Az alapítók különdíját Bárth M. János kapta, "az Erdélyi helynévtörténeti adattár és interaktív névföldrajzi atlasz világhálós változatának (eha.elte.hu) létrehozásáért".
    Az ösztöndíjakat Kiss Jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Péntek János akadémikus, az ösztöndíj kuratóriumának elnöke, a Termini Egyesület társelnöke, Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke, és az alapítók nevében Szabó T. Attila Ellák professzor, a névadó fia adta át - ismertette a közlemény. (MTI)