Ugrás a tartalomra

Elhunyt Schreiber Tamás magyar származású francia külpolitikai újságíró

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Thomas Schreiber (Schreiber Tamás), a francia külpolitikai újságírás egyik kiemelkedő, magyar származású képviselője - tudatta vasárnap az MTI-vel a Párizsi Magyar Intézet Baráti Köre, amelynek vezetőségi tagja volt.

    A Franciaországban élő külpolitikai újságíró rövid betegséget követően szerdán halt meg Párizsban, szombaton temették el szűk családi körben.
    Thomas Schreiber 1929-ben Schreiber Tamásként született Budapesten, 1948 óta élt a francia fővárosban, ahol Kelet-Európa egyik legelismertebb szakértőjének számított: először a L,Express, majd a Le Monde című lapok és a francia közszolgálati rádió külpolitikai újságírójaként dolgozott, az utóbbi években a Saint-Cyr Coetquidan katonai akadémián tanított, s magyar lapokban is rendszeresen publikált. Munkája során a francia közélet szinte minden meghatározó szereplőjével személyes kapcsolatba került.  
     Kezdő újságíróként az 1956-os forradalom idején Magyarországra küldött 250 külföldi tudósító egyikeként a Le Monde-ban kommentálta napi rendszerességgel a magyar felkelés eseményeit. Első írása már a forradalom kitörése után, október 24-én megjelent, budapesti helyszíni riportjai óriási feltűnést keltettek a teljes francia sajtóban.
    Hat évvel ezelőtt jelent meg Életmorzsák címmel életrajzi kötete Magyarországon, amelynek háromszáz oldalas francia változata egy évvel később J,ai choisi la France (Franciaországot választottam) címmel került a francia boltokba.
    A könyvben Thomas Schreiber - mint akkor az MTI-nek elmondta - alapvetően arról akart szólni, hogy "magyar születésű franciaként", "olyan franciaként, aki büszke arra, hogy honnan jött és vállalja származását", mit kívánt tenni egész életében a francia-magyar kapcsolatok, illetve a "magyar imázs" érdekében Franciaországban.
    Mert a "magyar imázs nem jobb- vagy baloldali, hanem alapvető magyar ügy" - fogalmazott 2010-ben az újságíró. "Én itt vagyok itthon, de Magyarország nem egy idegen ország számomra. Ott meg otthon vagyok. Azt akartam elmondani, hogy mennyivel tudok így többet tenni (a két ország viszonyában)" - tette hozzá.
    Mindehhez szerinte "a nagy adu" a kezében az volt, hogy az 1956-os forradalmat és a rendszerváltást személyesen élte meg francia újságíróként Magyarországon. "Nem könyvekből vagy utólag megírt történelmi cikkekből tanultam a magyar történelmet, hanem a helyszínen csináltam végig" - hangsúlyozta.

 

(MTI)