Ugrás a tartalomra

Elhunyt Colleen McCullough, a Tövismadarak szerzője

Elhunyt Colleen McCullough, a Tövismadarak című romantikus bestseller regény szerzője, akinek művéből Golden Globe-díjas tévésorozat is készült Richard Chamberlain főszereplésével.

    A 77 esztendős ausztrál írónőt csütörtökön egy Norfolk Island-i kórházban érte a halál. Az elmúlt néhány évben sokat betegeskedett, látását is elveszette, ezért új munkáit már le kellett diktálnia - közölte kiadója, a HarperCollins Australia.
    A kiadó szóvivője szerint McCullough az első világsikert aratott ausztrál írók között volt. A Tövismadarak című regénye világszerte 30 millió példányban kelt el. A hetvenes évek eleje óta huszonöt kötete jelent meg, a legutóbbi 2013-ban Bittersweet címmel - olvasható a BBC honlapján.
    "Szomorúan hallom, hogy Colleen McCullough elment. Szenvedélyes és mulatságos volt, és támogatta a többi írót. Pótolhatatlan" - méltatta a bestselleríró Tara Moss.
    McCullough 1974-ben megjelent, Tim című első regényét az Egyesült Államokban írta. Öt évvel később Mel Gibsonnal filmet is forgattak belőle, amelyben a színész a főhőst, egy enyhén értelmi fogyatékos fiatalembert alakított, akinek viszonya lesz egy középkorú nővel.
    Második regénye, az 1977-ben kiadott Tövismadarak, amely egy pap és egy fiatal nő tiltott szerelmét ábrázolta, már nemzetközi bestsellerré vált. A könyv puhakötésű kiadásának jogait az akkor rekordnak számító 1,9 millió dollárért adták el. A regényből 1983-ban készült több Golden Globe-díjjal elismert tévésorozat, a főszerepekben Richard Chamberlaint és Rachel Wardot láthatták a nézők.
    A nyolcvanas években az írónőnek további romantikus regényei jelentek meg. Hét kötetből álló, Róma múltját feldolgozó történelmi regénysorozatát 1990 és 2007 között adták ki.
    McCullough Wellingtonban született, de Sydneyben nőtt fel. Orvosi tanulmányokat folytatott Ausztráliában és a tengerentúlon, de nem lehetett belőle orvos, mert kiderült, hogy allergiás az antiszeptikus szappanra, amit a sebészek használnak bemosakodáskor. Az idegtudományok felé fordult, és tíz évet töltött kutatóként a Yale orvosi karán. Hazatérve ő hozta létre a neurofiziológiai osztályt a sydneyi Royal North Shore Kórházban.
    Íróként egy ideig az Egyesült Államokban, majd Londonban élt, végül a Csendes-óceáni Norfolk Islanden telepedett le, ahol a Bounty legendás lázadóinak utódai élnek. 1983-ban az egyik leszármazotthoz, Ric Robinsonhoz ment hozzá.
     http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-31036362?print=true

(MTI/AP)