Ugrás a tartalomra

Az irodalomnak kiemelt szerepe volt a magyar–lengyel kulturális évad programjaiban

Az utóbbi évtizedekben talán halványulni kezdtek a hagyományos lengyel-magyar kapcsolatok, de ezeknek a lengyelországi magyar kulturális évad új lökést adott és újra közel vitte a lengyelekhez a magyar kultúra értékeit - mondta az MTI-nek Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár pénteken, a Magyarország díszvendégségével zajló katowicei könyvvásár nyitó napján.

    A csaknem másfél éves eseménysorozatot sajátos keretbe foglalta az irodalom: a tavaly májusi Varsói Nemzetközi Könyvvásár és a most megnyílt katowicei könyvvásár. A hivatalos záróünnepséget Varsóban rendezik decemberben - tette hozzá.
    A most megnyílt könyvvásárról elmondta, hogy az a legszélesebb spektrumban szolgálja ki a lengyel olvasók ízlését, hiszen a seregszemlére Magyarország mintegy hatvan kötettel, a regények mellett gyerekkönyvekkel, lírai munkákkal és történelmi regényekkel is készült.
    A vásárra megjelent lengyelül többek közt Márai Sándor két kötete, Nádas Pétertől az Emlékiratok könyve, Szöllősi György Puskásról szóló kötete, továbbá egy komplett drámaantológiát, Tóth Krisztina egy regényét és két meséjét is kiadták Kovács István történelmi munkái mellett - sorolta Íjgyártó István.
    Az államtitkár úgy vélte, ahhoz, hogy a magyar irodalmi művek iránt nagy mértékben megnőtt az érdeklődés a másfél éve tartó magyar kulturális évad eseményei is hozzájárulhattak, de tény, hogy a lehető legszélesebb merítésben igyekeztek a könyvvásáron is bemutatni a magyar kultúrát. 
    Íjgyártó István felidézte, hogy a decemberben záruló lengyelországi magyar kulturális évad elindítója "1956 közös élménye volt", hiszen az 1956-os folyamatot a poznani munkásfelkelés indította el, az október 23-i magyarországi események is a lengyelek iránt kinyilvánított szolidaritással indultak. Az 1956-os események kerek évfordulója így remek alkalmat biztosított ahhoz, hogy a lengyel-magyar barátságra újra rá lehessen irányítani a figyelmet - mutatott rá.
    A színes programkínálat részeként készült történelmi játszótér, bemutatkozott a magyar avantgárd festészet, de több színdarabot, táncelőadást, népzenei és kortárs zenei alkotásokat is megismerhetett a közönség. "Igyekeztünk nem csak műfajilag, de földrajzilag is megosztani a megjelenést, hiszen a dél-lengyel régiók hagyományosan közeli kapcsolatot ápolnak Magyarországgal, ezért szerettük volna ezt a képzeletbeli határvonalat Varsó fölé tolni, és vigyáztunk arra, hogy az észak-lengyelországi városok is érintve legyenek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezeken a területeken is különösen nagy rokonszenvvel találkoztak, az ott élők is nyitottak voltak a magyar kultúrára.

 

Forrás: MTI