Ugrás a tartalomra

Az 50 éves drMáriás nagyszabású tárlata új képekkel Pécsett

drMáriás eddigi képzőművészeti pályáját és új képeket egyaránt bemutató, nagyszabású kiállítás nyílik pénteken a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 Galériájában. A tárlat a hamarosan 50 éves, Vajdaságból indult alkotó irodalmi és zenei tevékenységére is kitér.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

    Mint drMáriás (Máriás Béla) az MTI-nek elmondta, ehhez hasonló méretű kiállítása 1990-ben volt Újvidéken, amely első intenzív éveit, több mint száz alkotást, köztük elsősorban a délszláv háború előérzetét is sugalló, fekete alapon fehér csipkés embereket ábrázoló képeit mutatta be. Most, negyedszázad elteltével nagyobb térben, 1300 négyzetméteren láthatók a festői pálya két korszakának képei, mintegy 140 darab.
    "A tárlat nagyobb része az elmúlt tíz évben készített közéleti, történelmi, politikai tematikájú képeimből válogat, ennek ellenpontjaként pedig láthatóak lesznek papírcsipke-emberes képeim, a régiek mellett az újabbak is, hiszen az utóbbi fél évben visszatértem a pályám elején alkalmazott stílushoz, színesben és új szemléletben, nagyobb méretben" – fejtette ki drMáriás.
    Megjegyezte, hogy azért ezt a két korszakot választotta eddigi pályájából, mert így egymással ellentétes tevékenységi vonalakat tud bemutatni. Jellemzése szerint az egyik meglehetősen hermetikus stílus, befelé forduló, poétikusan művészi, a másik viszont a közösség, az aktualitások, a vulgaritások, a humor, a provokáció, a kritika felé forduló.
    "Vonzanak a természeti tájak, szerettem volna az ezzel kapcsolatos élményeimet feldolgozni. Úgy éreztem, ehhez vissza kell nyúlnom a kezdetekhez, a kivágat-emberek, a papír figurák most a tájképekkel találkoznak, például a Szent György-hegyen, Badacsonyban, Hegyestűn, a tengerparton vagy egy cseppkőbarlangban. Talán veszélyes ez a váltás, mert mást vártak tőlem, de nem szeretnék mindig megfelelni a közönségnek" – tette hozzá.
    A tárlat címe Meg fogsz gyógyulni! Mint drMáriás elmondta: ez arra utal, hogy a kiállítás egyfajta szellemi utazás, amely fel akar szabadítani görcsöktől, stigmáktól. "Be vagyunk szorulva a fogalmi körökbe, egyre kevésbé tudunk szabadon, gondtalanul beszélgetni. A képek a játékosságukkal ebből kínálnak kiutat, sok esetben groteszk módon visszakacsintva a nyugati kanonizált művészet bizonyos produktumaira".
    A kiválogatott képek mintegy harmada már nincs a művész tulajdonában. "Ezeket azért is ki kellett kölcsönöznünk, mert szerettem volna, ha minden fontosabb munkámat ki tudom állítani. Néhány mű nem eredetiben, hanem digitális másolatban lesz megtekinthető".
    A pécsi kiállításon a kurátor, Gulyás Gábor ötleteként néhány olyan mű is szerepel, amelynek készítője barátként, alkotótársként jelen volt, van drMáriás pályáján. Így láthatók zenekara, a Tudósok néhai tagja, Bada Dada alkotásai, valamint Bukta Imre, feLugossy László, Szombathy Bálint, Szikszai Károly művei.
    A tárlaton az érdeklődők ízelítőt kaphatnak drMáriás irodalmi tevékenységéből is: eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin újvidéki költő, Fábry Sándor humorista, Keresztury Tibor író, Waszlavik Gazember László és Lovasi András zenész, Lévai Balázs rendező és Rátgéber László kosárlabdaedző olvas fel részleteket.
    "Ladik Katalint egyik mesteremnek tekintem, Waszlavik annak idején alapítója volt a Bizottság zenekarnak, amely nagy hatást gyakorolt a Tudósokra, Rátgéber a padtársam volt az újvidéki iskolában. Keresztury Tiborral az 1999-ben megjelent Szép a puszta című verseskötetem kapcsán ismerkedtünk meg, annak idején szép kritikát írt róla, Lovasi Rátgéber mellett a pécsi szálat képviseli, ő a legundergroundabb kötetem, a Lomtalanítás egyik történetét mondja el. Fábry legutóbbi regényem, a celebvilág vicces parafrázisaként felfogható Mona Lisa és a tenger egy részletét értelmezi saját hangján" - sorolta drMáriás az MTI-nek.
    A kiállításon lesznek könyvek, Tudósok-plakátok, lemezborítók, videók is; a pénteki vernisszázson fellép a zenekar vendégfellépőkkel. A megnyitóra időzítve az újvidéki Forum kiadó gondozásában jelenik meg a drMáriás rendelője című könyv, amely a tárlat egyfajta katalógusaként is felfogható, Szombathy Bálint művészeti író tanulmányával és Gulyás Gábor két szövegével.
    A tárlatot Rátgéber László és Gulyás Gábor nyitja meg, köszöntőt mond Páva Zsolt pécsi polgármester. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg.  (MTI)