Ugrás a tartalomra

Április végétől vetítik Németországban a Stasi balatoni ügynökeiről készült kémfilmsorozatot

Április végén tartja a bemutatóját a német közszolgálati ZDF televízió a Honigfrauen címmel tavaly nyáron Magyarországon forgatott filmsorozatnak, amely az egykori NDK titkosügynökeinek Balatonnál játszódó kémtörténeteként kerül a nézők elé.

    A sorozatokkal foglalkozó német tvwunchliste hírportál közlése szerint a háromszor 90 perces epizódokból álló, Magyarországon készített széria premierjét április 23-án tartja a ZDF. Egy-egy héttel később, ugyancsak vasárnap este, főműsoridőben kerül a nézők elé a következő két epizód.
    Mint az MTI-nek Daniel Mann, a film producere - aki egyebek mellett Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmjénél is producerként dolgozott - az októberben Zalacsányban befejezett forgatás idején elmondta: a sorozat teljes egészében Magyarországon készült. Az 1986-ban játszódó fikciós történet szerint az NDK-ból induló huszonéves testvérpár, Catrin és Maja először nyaral a Balatonnál, ahol a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi ügynökei árgus szemekkel figyelik a keletnémet turisták és a nyugati vendégek kapcsolatait.
    Ben Verbong, a sorozat holland származású rendezője az MTI-nek azt is elárulta: a film címe finoman arra utal, hogy az egykori NDK-s lányok mennyire "tapadtak" a nyugatnémet vagy akár magyar férfiakra, annak reményében, hogy házasságot kötve otthagyhatják Kelet-Németországot.
    A német Seven Dogs és a magyar Filmteam Kft. produkciójában készült sorozat főgyártásvezetője, Iványi Petra arról adott tájékoztatást, hogy a 63 forgatási nap alatt a történet legnagyobb részét Zalacsányban és Fonyódon vették fel, illetve néhány jelenetet Budapesten, valamint Keszthelyen, Tihanyban, Balatonföldváron és Kapolcson rögzítettek. Fonyódon egy korabeli kempinget alakítottak ki a Balaton-parton, a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló pedig Balaton Residenz néven a történet fő helyszíneként szerepel a mintegy 90 fős stábbal készült produkcióban.
    A két fiatal főszereplőt a német sorozatokból már gyerekszínészként jól ismert Sonja Gerhardt és Cornelia Gröschel alakítja, az anyjukat megformáló Anja Kling pedig évtizedek óta az egyik legfoglalkoztatottabb német filmszínésznő. A magyar szállodaigazgatót, Tamást egy horvát származású színész, Stipe Erceg alakítja, aki 2011-ben Liam Neeson mellett szerepelt a Berlinben játszódó Ismeretlen férfi című produkcióban, filmográfiája szerint pedig többször is megformált már magyar karaktert, például a Tetthely krimisorozatban.
    A magyar színészek közül mások mellett Gryllus Dorka, Csőre Gábor és Kapácsy Miklós szerepel a német filmsorozatban, amelynek elkészítésében több száz magyar statiszta is közreműködött. (MTI)