Ugrás a tartalomra

Gyorstalpaló olcsóbor-katalógus

Szereti a jó bort, de nem tudja, mit igyon a disznósajt és a májkrémkonzerv mellé? Kóstolja meg az olcsó lőréket kalmopirines asszociációkkal, kátrányos lecsengéssel és a teniszedzés utáni zoknik bukéját idéző hatásokkal! Rimóczi László katalógusa.

Dunai-Morcos, küvé (2009)

Bíbor, zárkózott illattal köszönt, melyen diszkréten sejlik át az ecet és az E233. Színében fáradt ételfesték, oxidált, túlbonyolított, gázolajos árnyalatok. Szájba véve közepes testtel találkozunk, melyhez kiegyensúlyozott szerkezet társul. Kicsit zárt savaival és a hígításhoz használt csapvízzel lendületes gyomorirritációt ígér. Szellős struktúra, kalmopirines asszociációkkal, erőteljes, de nem tolakodó seprő-jelenléttel. Viszonylag hamar végigszalad a bélrendszeren, kipisálva pedig csípős érzéssel búcsúzik. Karcsú, formatervezett műanyag kannája ölbe simuló, könnyen hordozható, hiszen a kupakja fogantyú is egyben. Ideális kísérője a disznósajtnak, a májkrémkonzervnek és az aszpartámos üdítőknek. A címkén egy vidám, vörös orrú paraszt ölel magához egy csapzott pulikutyát. A kiszerelés igen gazdaságos, hiszen 5 liter csak 490 forint. Borrégió: Csepel.

 

Hajdúvölgyi-Vincze utcai Sárdöné (2013) Rákdomb-dűlő

Illatában ocsúdás, déli gyümölcsök, toalett-frissítő és favédő lazúrfesték keveredik az ipari előállítás tolakodó gőzeivel. Színében a friss sárgabarack és a ropogós must találkozik a lóhúggyal. A szájban játékos, karcsú test mutatkozik meg, ízében pedig egyszerre hozza a köptetőt és a dialízistabletta aromáit. Szép savtérkép, vonakodó, szégyenlősen pakurás asszociációkkal díszített fiatalos tanninok. Kicsit zárt, lassan kinyíló, hosszú lecsengésű, mert még másnap is ezt büfögöd fel. Búcsúja könnyű, akár kiköpjük, akár felöklendezzük. Ez a tétel a mennyiségi és tervszerű részegedőknek egyaránt kedvence lehet. A szőlőfajta jellegzetessége, hogy a minőség érdekében nem csak szüret előtt, de szüret után is lepermetezik a fürtöket. Többet vártunk tőle, mert még 2 liter után is el tudtuk olvasni a címkéjén lévő apró betűs vevőtájékoztatót. 1 liter 250 forint, borrégió: Sirató úti Oldószergyár.

 

Büzenyi családi pincészet, Izé rozé (2017)

Kissé szégyenlős illatokkal, spenótos hátországgal jelentkezik ez a színében bíborkékbe hajló tétel. Erőteljes pakurás felhanggal nyit, de felfedezhető benne a használt uszodavíz klóros emléke is. Mindezen halványan átüt némi fagyálló-aroma, amit nem hamar veszít el. Illatában tömör, erőteljes, és valami bizarr kecsesség jellemzi. Idő kell neki, hogy érvényesülhessen, és átadja nekünk, amit tud. Szellőztetési idő 3-4 nap, de a dekantálás során is eltűnik a szagában felvillanó szmog. Utána komplex, kedves, telt illatvilág jelentkezik, kátrányos lecsengéssel. Nagy kortyokban érdemes inni, hogy gyorsabban fogyjon. A korábban disznóbél tárolására használt erjesztőkád „malacos” jegyeket ad hozzá, az érlelt disznó minden csábító ajándékával. Íze kicsit elkapkodott, a közepén hiánnyal, melyen a szégyenlős savak csak tovább rontanak. Harmadik nyelésre a háttérben szép, világos sötétség bontakozik ki. Testes és határozott, ám a magas, domináns alkoholt nem veszi el a leülepedett, maradék medvecukor sem. Nyárvégi, verandás baráti borozások és baráti hasmenések ígéretes alanya lehet. 2 liter 300 forint, borrégió: XVI. kerület.

 

Gay Tibor, Sató Maré Pincészet, Kaberné-Savanyún (2014)

Igazi munkásital, mégis hiányzik belőle a csilingelő játékosság. Felfedezhető benne valami nem odaillő sokaság, főleg a WD-40-ből, de cserébe hajdani hajdinával kvaterkázik szelíden. A rendezetlennek tűnő, enyhe illatkép túlzó, ám pajkosan nagyvonalú adalékanyagokat ígér. A folyadék természetellenesen narancssárga. Fontoskodó és magabiztos ízében határozottan érződik a hordó hiánya, viszont a friss csapvíz és a tabletták nászának emléke nem múlt el belőle. A közepesnél intenzívebb, már-már diszharmonikus mineralitás. Hangsúlyos savgerinc, szájban csinos, kerek, vastagon lendületes. Illatában tűzkő és kicsi késéssel induló bors, amit az idővel tisztuló döglött halszag sem kavar fel. Az elején szobiszörpös ízjegyek, karcsú test a közepén. Szájban érett, de a fűszerek kicsit túlzóak, a kortyok közben pedig fémes illatokkal köszönt. Jó egyensúlyt mutatnak a felvonuló, színes illatjegyek az orrba vágó alkohollal, mindezek ellenére felfedezhető benne valami nem odaillő, avaros zöldesség és hamutartó-aroma is. Kiváló fröccsalany, vízzel keverve érett ízvilágot hoz (minél több vizet adsz hozzá, annál fogyaszthatóbbá válik: például ha 1 decit 10 literrel hígítasz, szinte elenyészik belőle minden zűrzavar, és feltűnik a szép egyensúly). Izgalmas találkozást ígér az aszfaltizzasztó nyári napokon. 20 liter kétezer forint.

 

Dönci borozó, Ropi+pálesz bormenü, Merlott-Oportó házasítás (2012)

Bár nem vaktesztet akartunk, mégis annak sikerült. Az elnevezés picit megtévesztő, ugyanis ezt a házasítást azonnal válás követte, mert az oportó félrekúrt egy furminttal, így a tétel valójában olaszrizling és kaberné franc keveréke. Ez a fajta nem igényli a palackos érlelést, mert egy 20 literes marmonkannából borítják egyenesen a Dönci borozó pultjába mélyesztett alumínium edénybe. Alázatosan, mégis merészen szembeszegül a harmonikus borokra jellemző kidolgozottsággal, és mindennel: önfejű, anarchikus, tömör jegyeket hordoz. Kicsit bizonytalan illat, jellegtelen ízvilágú, ódon hangulatú, teniszedzéseken érlelt zoknit idéző miliővel. Szájban remek szerkezet és tökéletes fajtajelleg-hiány. Közepesen rossz savegyensúly, kibogozhatatlan test, kevés izgalom. Kiválóan passzol hozzá a menüben kínált ropi és a mézesbarack, mert kellően leárnyékolja borunk tolakodó mikéntjét. Gazdag jellegtelenségét a hordómosáskor használt Ultrának köszönheti, melyen a korábbi takarmánytárolás háttéraromája sem enyhít. Teljesen hiányoznak belőle a szigorú ízek, a kerek tanninok és a markáns, elegáns savak. Szájban megmutatkozik benne valami bizarr fűszeresség, illékony, porhanyós textúra, kihegyezett istálló-stílussal. Nem tölti be eléggé a szájat, a lassan nyíló, animális illat ellenére sem. Hatásfoka literenként mérhető: az első 1 liter a beszédközpontot veszi célba, a második a gyönyörközpontot szomorítja, a harmadik pedig faragatlanná tesz. 1 deci 80 forint. Borrégió: Lali bá garázsa.

Rimóczi László

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.