Ugrás a tartalomra

Egyáltalán nincs rendben, tisztelt Litera!

Sokan megkeresnek bennünket, hogy szívesen átvennék egy-egy cikkünket vagy éppen fotónkat a megfelelő hivatkozással. Legutóbb például az Index közölte kolléganőnk egy szemfüles kattintását, amellyel tulajdonképpen a beszédes hiányt dokumentálta a Könyvfesztiválon. Természetesen hozzájárultunk, hiszen nekünk is lehet szükségünk egy-egy fotóra, egy-egy szívességre. Örültünk és örülünk a kérésnek.

Az elmúlt héten viszont a Litera nemhogy kérdés nélkül átemelte kolléganőnk három fotóját (ebben a cikkben találhatók az eredetik), még a képek forrását is meghamisította (a Petőfi Irodalmi Múzeumot / PIM-et tüntette fel forrásként). Emellett a Litera beszámolójának címe (Csak a folyón lehettünk szabadok [megjelenés: 2015. május 21.]) is kísértetiesen hasonlít kolléganőnk írásának címére („Azért mentünk a Dunára, mert ott voltunk szabadok” [megjelenés: 2015. május 15.]).

Bár kolléganőnk már a cikk közlésének másnapján felhívta figyelmüket a „hibára”, a Literán a mai napig nem változott a forrásmegjelölés. Jelzésünkre, hogy a kép tőlünk származik, a Litera egyik szerkesztője mindössze annyit válaszolt: „Rendben”. Mi most megismételjük: egyáltalán nincs rendben!

A szerkesztőségi levelezés lehetőségeit kimerítve a nyilvánosság előtt kérjük a Literát, hogy hagyjanak fel etikátlan gyakorlatukkal, és engedély nélkül – ráadásul megtévesztő forrásmegjelöléssel – ne használják a fotóinkat saját anyagaik népszerűsítésére! Kérjük továbbá az említett fotók mielőbbi eltávolítását!

 

Az Irodalmi Jelen szerkesztősége

 

A Litera kérdéses cikkéről készült képernyőképek:

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.