Ugrás a tartalomra

Ne lakj együtt bölcsésszel, mert megbukhatsz

Könnyebben bukhatsz, ha a lakótársad bölcsész – hirdeti a Szinapszis magazin 2014. decemberi száma, amely a Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja. Az egyetemi újság szerzője előbbi következtetését Caven S. Mcloughlin ohiói iskolapszichológus kutatására építi, amely szerint azok az orvostanhallgatók hajlamosabbak a kudarcra, akik többek között „ritkán tagjai tanulókörnek, nincs tanulópartnerük”. Ezen kívül az is jellemzi a sikertelenül vizsgázó medikust, hogy családjában nincs hagyománya az orvosi pályának. Ebből adódóan nagyobb az esélye a bukásra annak a leendő orvosdoktornak, aki nem orvostanhallgatókkal él egy fedél alatt. Körülbelül ez az amerikai kutatáson alapuló cikk végkövetkeztetése, amely egy szóval sem említi a jogászokat, a mérnököket, az informatikusokat, a közgazdászokat, de még a bölcsészeket sem. A szöveg nyugodtan ellenőrizhető, hiszen a lap elérhető online is, a 18. és a 21. oldal között található az említett cikk.

Látható, hogy a cikk írója bármely más kar hallgatóit kiemelhette volna, de neki éppen a bölcsészekre volt szüksége. Ők ugyanis lassan a társadalom lábtörlői lesznek, a haszontalan diplomások mintapéldányai, akik csak a munkanélküliek és a túlképzett gyorséttermi dolgozók számát szaporítják. A bölcsész a merengő hülye, aki romkocsmák félhomályában olvas, s azzal semmi hasznot sem hajt a gazdaságnak. Valahogy így vélekedik róluk a köz – és a nagypolitika is. Könnyű prédák, hiszen mindenki ismeri a hozzájuk kapcsolódó előítéleteket, így a jövő orvosai is összekacsinthatnak és továbbvihetik, tudományosan alátámaszthatják ezt a véleményt. De miért van szükség arra, hogy a jövő orvosai még jobban meggyűlöljék a bölcsészeket? Miért szerepel egy ilyen lap impresszumában a Hamvas Bélától származó idézet, amely éppen azt bizonyítja, hogy a medikusoknak is szükségük van a bölcsészek gondolataira? Hogyan veszélyeztetheti a lap szerkesztősége a Semmelweis Egyetem hallgatóit egy Faludy György-írással, miközben egyik szerzőjük elítéli a Faludy-szövegeket szerkesztő és azokat kutató bölcsészeket?

Mielőtt bárki tovább rugdosná a bölcsészeket, ajánlatos elolvasni Horkay Hörcher Ferenc A bölcsészettudományok hasznáról című kétnyelvű (angol–magyar) kötetét, amelynek bemutatóján is számos érv elhangzott a nem kívánatos lakótársak mellett. Talán így orvostanhallgatóként és egyéb véleménynyilvánítóként is tudományosan megalapozottabban, elmélyültebben lehet bárki bunkó.

*A kép forrása: az SZTE Bölcsészettudományi Karának Facebook-profilja

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.