Ugrás a tartalomra

Pilinszky verséből készült kisfilm a nemzetközi szemlén

Molnár H. Boglárka Pilinszky János Ne félj című versének megzenésített változatához készített videót, amelyet beválogattak a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőr Filmszemle programjába. A kisjátékfilm egyik érdekessége, hogy óvodásokkal forgatták. A vers témájához igazodva a három fiatal szereplő egyike egy babaházat gyújt fel féltékenységből – árulta el a produkcióban rendezőként, vágóként és operatőrként is résztvevő Boglárka a szoljon.hu-nak adott interjújában. A történet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen Pilinszky versének lírai alanya is csak eljátszik a bosszú gondolatával, ez a csavar a filmben is megjelenik:

„Én megtehetném és mégsem teszem,
csak tervezem, csak épphogy fölvetem,
játszom magammal, ennyi az egész,
siratni való inkább, mint merész.

Bár néha félek, hátha eltemet
a torkomig felömlő élvezet,
mi most csak fölkérődző förtelem,
mi lesz, ha egyszer mégis megteszem?

A házatok egy alvó éjszakán,
mi lenne, hogyha rátok gyújtanám?
hogy pusztulj ott és vesszenek veled,
kiket szerettél! Együtt vesszetek.”

A teljes vers itt olvasható.

Molnár H. Boglárka munka közben

„Azért gondoltuk gyerekekkel eljátszatni, mert ők még nagyon őszinték. Ha dühösek, akkor odavágják a földhöz a babát, ha szomorúak, akkor sírnak, és ha vidámak, akkor nevetnek. Így természetesen a forgatás alatt adódtak spontán esetek, de ez volt benne a jó. Például, amikor a forgatókönyv szerint összeveszik a filmben a kislány és a kisfiú, ekkor a való életben is összezörrentek, így tényleg igazi érzelmek jelennek meg a képeken” – árulta el az egyik műhelytitkot a rendező. A beszélgetésből az is kiderült, hogy a pályázat témája a szerelem volt, így a gyermeki féltékenység ábrázolása provokatívan feszegette ennek határait. Ráadásul a fiatal szereplőket egy tanár és egy óvópedagógus is tréningezte a gyújtogatáshoz vezető úton.

A filmszemle döntőjét 2014. november 28-án és 29-én rendezik Budapesten az Uránia Filmszínházban, ahol többek között mexikói és lengyel versenyzők alkotásaival együtt mutatják be a produkciót. Molnár H. Boglárka lapunk számos filmes produkcióján és rendezvényén közreműködött. Ennek köszönhetően az Irodalmi Jelen olvasói a filmszemle után az elsők között tekinthetik meg a versenyre nevezett művet.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.