Ugrás a tartalomra

A Nobel-díjas baloldali – Neruda

(1904. július 12.–1973. szeptember 23.)

Neruda a ködbe vesző kínai úton )

A hidegháború Homérosza, ahogy a májusban meghalt Somlyó György (a magyar fordító) nevezte. Valami irdatlan mennyiséget írt, mégis kevés megrendítő poémáját olvastam, nem emlékszem csak egyre, a tokaji borhoz írott remekére. De nem szoktam rá. A tokaji borra. Sem. Somlyóra sem. Bizonyos költők bármikor bármiről rittyentenek egy verset. Ha nem kettőt-hármat.
Árvagyerek. Vasutasgyerek is. Néhány hónapos amikor édesanyja tuberkulózisban meghal. Édesanyja felől árvagyerek, apja ráadásul masiniszta a chilei hegyek és völgyek között, sokat mereng egyedül, jut ideje foglalkozni a lelkével. Az ilyen fiúból terem a költő, az ellenálló világforradalmár a föld minden táján, Chilében sem meglepő, ha a recept szerint terem.

Neruda kiskamaszként publikál, tizenöt évesen díjakat nyer, tizenhét, amikor a fővárosba, Santiagóba települ, irodalmat tanul. A múlt századelő chilei nyomora ennyiben nem emlékeztet sem a korban párhuzamos, sem a mai magyarországi helyzetre. Nehéz elképzelni, hogy egy gyermekét egyedül nevelő masiniszta tizenhétéves fia felkerekedik (ma, 2009-ben, mondjuk Őrbottyánból), Budapestre költözik, szobát bérel, egyetemre jár, franciát és irodalmat tanul. De a Nerudánál egy évvel fiatalabb József Attila, aki ugyancsak árvagyerek, bár a szappanfőző papa itt lelép, de a lényeg ugyanaz, a mama mosónő (jár a padlásra serényen), ugyancsak baloldali elkötelezettség, forradalmi lélek, csak akkor gondolhat egyetemre, miután nővére jól férhez megy, hangsúly a JÓLon. JA nem is érzi magát kifejezetten szerencsésnek, de elfogadja a helyzetet.

A költő a chilei hegyekre mereng

A költő rádiószózatot intéz a lábassal-fazékkal tüntető asszonyokhoz

Neruda az egyetem után állami alkalmazott. Konzul, azaz félig-meddig politikus. 1927-től 1943-ig számtalan helyen szolgálja kormányát.
1945-től a kommunista képviselő. 1948-ban kormánya, baloldali barátai megbuknak, körbelakja a Varsói Szerződés országait, él a Szovjetunióban, de Magyarországon is, nyilván innen a barátság bizonyos magyar irodalmi körökkel.
A chilei baloldali fordulat emblematikus figurája, Népi Egységet is megénekli, Allende elnök baráti körébe tartozik. 1973-ban, a CIA szervezte és levezényelte katonai puccs napjaiban hal meg, egyes hírek szerint a a katonák vadásznak rá, más hírek szerint öregember ekkor már. Hatvankilenc éves. Ágy is lehet, párnák is, de a legenda kívánja a hősi halált.

Pablo Neruda, eredetileg: Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (Parral, Chile, 1904. július 12. – Santiago, 1973. szeptember 23.) Nobel-díjas chilei költő.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.