Balla Zsófia

Időtlen nyár – Varga Melinda verse

Csönd térde roppan,
mázsás a magány,
múlt nyarak arca
néz vissza a tóból,
emlékek, mosoly, táj.

A költészet nyíliránya

Amíg élünk, nem tudjuk meg, sikerült-e azzá válnunk, akik lenni szerettünk volna. Meggyőződésem, csak a nagy művészet ad esélyt arra, hogy együtt és egyenként emberségesebbek legyünk” – Varga Melinda beszélgetése Balla Zsófiával.
 

A látvány ritmusi pompa – Balla Zsófia – A hónap alkotója

Hogyha gőz fedi be, vakul az, ami régmúlt,
ha az élvezet elnehezül, elillan a durva szavak közt –
Lehet-e életünk része fiaskó?

Balla Zsófia – A hónap alkotója – Növényi zaj

Isten elhallgatja, kit és miért költ lenni –
s hogy miért hagy lehullni mást.

Ikarosz és Orpheusz találkozása

A kortárs magyar irodalom Nemes Nagy Ágnesét és Lengyel Balázsát láthattuk nemrég a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében: Balla Zsófia és Báthori Csaba beszélgetése nemcsak a költő, író, esztéta és műfordító Báthori Csaba életműve miatt volt rendhagyó, az egymásra hangoltság, az értő kérdések és válaszok, a versek és a zene összjátéka olyan volt, akár egy jól felépített, feszes szonett.

Törésvonalak

„Érezhető, hogy hosszú évek életélményeinek sűrű párlata e gyűjtemény, és ritka tüneménye a magyar költészetnek, hogy mindez az asszonyi bölcsesség hangján szólal meg – egyszerre öleli fel a női lét minden aspektusát, s eközben képes megragadni mindazt, ami egyetemes emberi.” – Balla Zsófia kötetét Kárpáti Zsuzsa értékelte.

Aranykori születésnap

Fried István-köszöntés

Fried Istvánt köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében nyolcvanadik születésnapja alkalmából pályatársai, tanítványai, barátai. Sok nevetés, megható pillanatok és emlékezetes köszönőszavak.