Fűalatt

Abafáy-Deák Csillag: Egy képzeletbeli hídon járva – Kölüs Lajos: Csak egy nap a világ!

Zsimbi és Mayer Hella Revenire/Hazatérés című kiállítása hazatérés? Vagy inkább visszatérés, mert így is fordíthatjuk a ’revenire’ szót. Az elhagyott otthon, szülőföld meglátogatása inkább visszatérés, mint hazatérés. Valami visszavonhatatlanná vált, és az otthont, az akkorit már csak magunkban, a szívünkben hordozzuk, kitörölhetetlenül. És ha művészek vagyunk, alkotásainkban. Akkor is, ha ez nem tudatos.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Gáspár Ferenc: Thalassa

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. A sorozatot a Gáspár Ferenc hangján megszólaló Odüsszeusz görög tengerparti üzenetével zárjuk.

Versnyár az IJ lírikusaival 4.

Kemény Gabriella Rimbaud-val menne képzeletbeli nyaralásra, szexről és zenéről beszélgetne vele, Petőcz András egyik klasszikus poétát sem hívná magával, de leülne velük egy pohár bor mellé beszélgetni – az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatában szerzőinket merész dolgokról kérdeztük.

Kolozsvári Magyar Napok: jobbnál jobb programok

Ajánlónkban a Kolozsvári Magyar Napok kínálatából hívjuk fel a figyelmet az Előretolt Helyőrség Irodalmi Karaván eseményeire, valamint Mandics György és Varga Melinda beszélgetésére, akik matematika, filozófia, ezotéria, mitológia, történelem és játék hatait bolyonganak majd, és merülnek alá a titkos összefüggések világába.

Nyár az IJ kritikusaival, 2. rész

Mártély

Az Irodalmi Jelen kritikusait faggatta arról, hogy telik a nyár, milyen könyveket olvasnak, mit ajánlanak az olvasóknak. Körkérdéseinkre Kiss Júlia, Palásti Petra, Nagy Bernadett, Frei Gabriella és Lafferton Luca válaszolt.

Versnyár az IJ lírikusaival 3.

Milyen színű a nyár az Irodalmi Jelen lírikusai szerint, milyen SMS-verset írnának az idei évszakra, melyik klasszikus költővel nyaralnának, ha időutazásra lenne alkalmuk – az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatának harmadik kiadásában Nagy Lea, Bálint Tamás és Nagy Zopán válaszait olvashatják.

Nyár az IJ kritikusaival

Az Irodalmi Jelen kritikusait faggatta arról, hogy telik a nyár, milyen könyveket olvasnak, mit ajánlanak at olvasóknak. Körkérdéseinkre Kiss Júlia, Palásti Petra, Nagy Bernadett, Frei Gabriella és Lafferton Luca válaszolt.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Kölüs Lajos: Faeper

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. Kölüs Lajos egy minden képzeletet felülmúló eperfáról mesél és láttatja képeken is.

Kapolcsi anzix – Király Farkas képriportja

Zajlik a 28. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson és a környező településeken. Nehéz elhinni, hogy mennyi minden belefér: több mint 1500 programmal várták-várják az odalátogatókat. Munkatársunk zöld íróként szerepelt a Magyar Írószövetség programsorozatában – megosztja velünk pillanatfelvételeit.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Abafáy-Deák Csillag: Függőkert

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. Abafáy-Deák Csillag a budapesti Bazilika közelében található balkonját írta meg és fotózta, ami felér egy igazi kerttel is!

Versnyár az IJ lírikusaival 2.

Az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatával szeretnénk megmutatni olvasóinknak, milyen is egy költő nyara, ezzel is közelebb hozva olvasót és költőt. A második körben Noszlopi Botond válaszait olvashatják.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Márton László: Ház a Kis-Svábhegyen

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. Márton László otthonát és környéket mintha belaknák a nagy irodalmi elődök szellemei, Szabó Lőrinctől Esterházyig.

Versnyár az IJ lírikusaival

Az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatával szeretnénk megmutatni olvasóinknak, milyen is egy költő nyara, ezzel is közelebb hozva olvasót és költőt. Elsőként Acsai Roland válaszait olvashatják.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Hegyi Botos Attila: Kefalóniai széljegyzetek

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. Hegyi Botos Attila Görögországban bolyongott családjával, ahol az istenek kertjeit fotózta és verselte meg.

Műveljük kertjeinket – írók a nyárban – Géczi János: Apolló

Nyári sorozatunkban arra kértük az Irodalmi Jelen szerzőit, küldjenek képeket kertjükről vagy nyaralóhelyükről, és írjanak hozzá pár sort, mit jelent számukra a bekerített, saját vagy épp a végtelen, a természet birtokolta kert. Géczi János képeit és versét közöljük.

Oldalak