Ugrás a tartalomra

Újabb Esterházy-tárgyak kerültek vissza a pápai kastélyba

Egy adománynak köszönhetően újabb Esterházy-poharakkal gazdagodott a gróf Esterházy Károly Múzeum Pápán.

    Présing Domonkos családi örökségként jutott hozzá a család címerével díszített likőrös készlethez, amelyből öt darab maradt meg, ezt adományozta a gyűjteménynek - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t csütörtökön.
    Madarász Etelka és Madarász Erzsébet - az adományozó nagynénjei - falusi otthonába szállásolta el magát egy orosz tiszt, ő hagyta ott a poharakat a családnál. Présing Domonkos gyermekkorában látta először a készletet nagynénjei almáriumának legfelső polcán és úgy emlékezett vissza, hogy sosem használták, csupán dísztárgyként tartották őket. A nagynénik halálát követően örökségként jutott hozzá - a már csak öt darab pohárhoz -, ezeket most visszaszolgáltatta a kastélynak.
    Ez a negyedik alkalom, hogy a pápai Esterházy-kastélyból származó tárgyakat kap vissza a város.
    Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a közleményben reményét fejezte ki, hogy mások lelkesedését és adományozó kedvét is felkelti a mostani adomány, így további Esterházy-tárgyak kerülnek vissza eredeti otthonukba a pápaiak és környékbeliek felajánlásából.
    A múzeum számára minden tárgy, amely a kastélyból származik és oda visszakerül, felbecsülhetetlen értéket jelent, hiszen a II. világháború után az épület berendezéseinek és ingóságainak több mint 90 százaléka elveszett - áll az önkormányzat közleményében.
    A most visszakapott likőrös poharak valószínűleg a 19. század első feléből származnak és a szakemberek szerint velencei üvegből készültek.  (MTI)