Ugrás a tartalomra

Megjelent Almudena Grandes monumentális történelmi regénye

Almudena Grandes spanyol írónő több mint 900 oldalas történelmi regényét adta ki a Scolar Kiadó; A megdermedt szív című kötet két család párhuzamos történetén keresztül tekinti át Spanyolország 20. századi történelmét.

    Györe Bori, a kötet szerkesztője felidézte, hogy Almudena Grandes nem ismeretlen a hazai olvasók előtt, hiszen két kötete is megjelent már Magyarországon: a Lulu korszakai erotikus regényt a Maecenas Könyvkiadó 1994-ben adta ki, a Kártyavárak pedig a Geopen Könyvkiadónál jelent meg 2006-ban. A Lulu korszakai úttörő jelentőségű műnek számít, a világ 19 országában megjelent, és a világhírű Bigas Luna rendező készített belőle filmet - tette hozzá.
    A szerkesztő elmondta, hogy az írónő történelmi regényét a "spanyol Zsivago doktornak" is hívják hazájában, hiszen az ország 20. századi történelme tárul fel a regény lapjain: két család három-négy generációjának sorsa elevenedik meg a polgárháború kezdetétől.
    Egy klasszikus családregényről beszélünk, egyáltalán nem akar a posztmodern újításokkal, nyelvi-szerkezeti leleményekkel élni az író - mutatott rá Györe Bori, aki szerint a kötet leginkább arra a kérdésre keresi a választ, hogy feldolgozhatóak-e a múlt tragédiái.
    A történetben a harmincas évei közepén járó Álvaro a Franco-rezsim idején meggazdagodott apja temetésén megpillant egy gyönyörű idegent, Raquelt, akiről hamarosan kiderül, hogy az idős férfi utolsó szeretője volt. Raquel sokat tud saját családja múltjáról, a diktatúra elől Franciaországba menekülő, majd Franco halála után hazatelepülő republikánus nagyszülőkről. Álvaro és Raquel között szerelem szövődik, s így kénytelenek szembesülni a múlttal, vissza kell menniük az időben egészen a polgárháborúig, hogy felfejtsék az őket összekötő szálakat - idézte fel a cselekményt a szerkesztő.
    A szerkesztő szólt arról is, hogy Almudena Grandes népszerű alakja a spanyol kortárs irodalomnak, eddig 9 regényt és három novelláskötetet írt. A megdermedt szívből például több mint félmillió példányt adtak el Spanyolországban. Györe Bori szerint az írónőt eddig főleg a lélektani folyamatok érdekelték, és csak az utóbbi időszakban fordult figyelme a történelem felé. Legutóbbi könyve 2012-ben jelent meg Spanyolországban El lector de Julio Verne címmel. (MTI)