Ugrás a tartalomra

Golden Globe – A 12 év rabszolgaság, Cate Blanchett, Matthew McConaughey a legjobbak

A Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaság című filmnek ítélték oda a legjobb drámai alkotásnak járó díjat a 71. Golden Globe-díjátadó gálán Los Angelesben, helyi idő szerint vasárnap éjjel.

    A legjobb drámai filmszínésznő Cate Blanchett lett a Blue Jasmine című filmben nyújtott alakításával, a legjobb drámai színész díját pedig a Mielőtt meghaltam című film kedvéért csontsoványra fogyott Matthew McConaughey vehette át.
    Az est legnagyobb nyertese, a hollywoodi külföldi tudósítók szavazatai alapján, az Amerikai botrány című alkotás lett, amelyet az elmúlt év amerikai filmtermése legjobb vígjátéknak ítéltek, és amely Amy Adams és Jennifer Lawrence jóvoltából megkapta az arany filmgömböt, valamint a műfaj legjobb női szerelői és női mellékszereplői kategóriájában is nyert.
    A Túl a csillogáson című film alkotói két Aranyglóbuszt vihettek el a ceremóniáról. Az ítészek szerint ugyanis ez bizonyult a legjobb tévéfilmnek. Megkapta a díjat az extravagáns zongoraművészt, Liberacét alakító Michael Douglas is. Az idei Golden Globe-jelölések érdekessége, hogy a muzsikus kedvesét megszemélyesítő Matt Damon is rajta volt az esélyesek utolsó, ötfős listáján.
    Két aranyglóbusszal dicsekedhet a Mielőtt meghaltam című filmet létrehozó művészcsapat is, mert McConaughey mellett Jared Leto is megkapta a legjobb férfi mellékszereplői játékért járó elismerést.
    A Totál szívás (Breaking Bad) szintén két elismerést kapott: a drámasorozatok legjobbikának, valamint a műfaj legjobb színészének járót, az utóbbit Bryan Cranstonnak köszönhetően.
    Duplázott a Brooklyn Nine-Nine széria is, amely vígjáték- és musicalsorozat kategóriában találtatott a legkiválóbbnak, Andy Samberg pedig a műfaj legjobb színészének. A legjobb színésznőnek járó díj átadásakor ugyanebben a kategóriában a gála egyik házigazdáját, Amy Poehlert (Városfejlesztési osztály) szólították ismét a színpadra.
    A legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot a Gravitáció filmvászonra viteléért Alfonso Cuaron kapta meg, a forgatókönyvírók közül pedig Spike Jonze, A nő szerzője utasította maga mögé a mezőnyt.
    Leonardo DiCaprio a legjobb színésznek a vígjáték műfajában járó Aranyglóbuszt vehette át, a Martin Scorsese által filmre vitt, A Wall Street farkasában ismét megcsillogtatott tehetségéért.
    Az idegen nyelvű filmek direktorai közül az olasz Paolo Sorrentino vehette át A nagy szépségért odaítélt Golden Globe-ot.
    Minisorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő Elisabeth Moss lett (Top of the Lake), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést pedig Jacqueline Bisset érdemelte ki (Dancing on the Edge).
    A drámasorozatok legjobb színésznője Robin Wright lett a Kártyavárban nyújtott művészi teljesítményéért. Jon Voight a Ray Donovanban alakított szerepéért kapta meg a legjobb drámai sorozat-mellékszereplőnek járó díjat.
    A legeredetibb filmzenéért járó elismerést Alex Ebert, a Magnetic Zeros frontembere (All Is Lost), a legjobb filmdalért járót pedig a U2 vehette át a Mandelában felcsendült Ordinary Love-ért.
    Az animációs filmek közül a Jégvarázs végzett az élen. A Cecile B. DeMille-életműdíjat a kitüntetett, Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró nevében Diane Keaton köszönte meg.
    Az Oscar-díjra történő jelöléseket csütörtökön hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia.  (MTI)