Ugrás a tartalomra

Palóc Madonnák

A paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepéről mesél Palóc Madonnák című előadásában a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából hozza el produkcióját február 6-án a budapesti Müpába.

    A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészeivel és a Dobroda Zenekarral közös produkció művészeti vezetője Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, rendezője Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmenedzsere.    
    A felnőttekből és a folklórt kedvelő fiatalokból álló Nógrád Táncegyüttes a helyi kulturális élet reprezentánsa, tagjait az igényesség, a zene és a tánc szeretete jellemzi - hangsúlyozta Fekete Zsolt, Salgótarján alpolgármestere az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten.
    Hozzátette: az együttes teremtette művészi, népművészeti és közösségi érték a salgótarjáni kultúrtörténet elidegeníthetetlen része, a helyi művészeti élet egyik tartópillére. Kiemelte: Salgótarján tavaly 12 millió forint támogatást nyújtott a táncegyüttes működését felügyelő közalapítványnak.
    Szabó János elmondta: a színházzal való együttműködést azért kezdeményezték, mert amikor "közvetíteni akarnak valamit", például a Palóc Madonnákban vagy a város történetét bemutató darabban, ahhoz már színházi rendező segítsége szükséges.
    Kitért arra is, hogy a kitüntető címek mellett az együttes érdeme, hogy hetedik éve minden salgótarjáni általános iskola első és második osztályában folyik néptánc oktatás. Rámutatott: a néptánc pótolhatatlan mozgáskultúrát biztosít, s ezért mindenkivel meg kell ismertetni.
    Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója arról szólt, hogy több közös produkciójuk volt már, így többek között a teátrum Liliomfi című darabjában is fellépnek a táncosok. Hozzátette: terveik szerint a jövőben tovább erősítik egymást és az együttműködést, s egyebek mellett abban gondolkoznak, hogyan lehetne a néptánckultúrát még közérthetőbben és fogyaszthatóbban, a fiataloknak is bemutatni.
    A hagyományos táncelőadással szakító, vers- és énekbetétekkel színesített játék a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalását, a család összetartásában játszott szerepét dolgozza fel. A nők előtt tisztelgő, többszörösen díjazott produkcióban nagy palóc költők versei kelnek életre, és olyan ősi énekek csendülnek
fel, mint a régi magyar himnusz vagy egy gyermeki imádság.
    A Nógrád Táncegyüttes 40 éves jubileumának megkoronázásaként vendégszerepel Budapesten a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A produkcióban közreműködik Fekete Borbála, Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella énekesek, valamint Farkas István, Minik Zoltán, Terék József és Szilvási István zenészek.  (MTI)