Ugrás a tartalomra

László Attila szerzői estje vasárnap a BMC-ben

Tell Your Story címmel László Attila Liszt-díjas zeneszerző, dzsesszgitáros szerzői estjét rendezik meg február 28-án vasárnap a Budapest Music Center koncerttermében. A műsor a Modern Art Orchestra szerzői estek sorozatában valósul meg.

    A 62 éves László Attila a hazai dzsesszélet egyik meghatározó alakja. Zeneszerzői és aktív koncertezői tevékenysége mellett 1987 óta a Zeneakadémia jazz tanszékének elismert oktatója, a keze alól került ki a Modern Art Orchestra tagjainak nagy része – szerepel az esemény MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
    A szerzői esten egyéni hangvételű darabok hangzanak el, amelyek mindegyike egy történetet mesél el. Egy különleges zenei kísérlet keretében a koncert néhány pontján a zenekar, vagyis a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra tagjai "hangokból építenek tereket" improvizatív módon. Az inspirációt ezekhez a világ különböző tájain látható nagyszerű építészeti terek adják interaktív 3D vetítéssel.
    László Attila a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után különböző dzsesszegyüttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a Kaszakőt, amelynek eredeti hangzású zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen rögzítették. 1980-tól 1988-ig a Magyar Rádióban dolgozott stúdiózenészként, 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, amely hét éven keresztül működött.
    1992-ben alakított meg saját együttesét, a László Attila Bandet, amelynek stílusa a kortárs dzsesszhez áll közel. Későbbi formációja a László Attila Quintet, legújabban a Gitár Trióban vesz részt Babos Gyulával és Tátrai Tiborral. 1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, a tisztséget hat éven keresztül töltötte be. 2011 óta a Snétberger Zenei Tehetség Központ gitártanára. 2013-ban elkészítette a "László Attila abszolút szolmizációs rendszere" című módszertani kiadványt, amely segítséget nyújt a kottaolvasás gyors tanulásához.
    Pályafutása során olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, David Friedman, Gary Willis, Bob Mintzer, Peter Erskine, Hiram Bullock, Miroslav Vitous, Billy Cobham, IlaiyaRaaja, Patti Austin, Russell Ferrante vagy Jimmy Haslip.
    Legutóbbi, Németh Ferenc dobossal közös lemeze, a Bridges of Souls 2014-ben jelent meg. (MTI)