Ugrás a tartalomra

Oscar-díj – A Simpson család írója felel a gála forgatókönyvéért

A vasárnapi Oscar-gála forgatókönyvéért Billy Kimball, A Simpson család egyik írója felel, a hollywoodi filmipar parádés díjátadóját az Emmy-díjas Glenn Weiss rendezi. A ceremóniát, amelyen a Saul fia is díjra esélyes, a Duna is közvetíti élőben.

    Weiss korábban 15 Tony-díjátadót rendezett, de az Oscaron csak idén debütál. Kimball, aki a gála forgatókönyvírói stábját vezeti, a népszerű animációs sorozat mellett mostanában Az alelnök című tévészériának is dolgozik. A show házigazdája, Chris Rock maga írja saját szövegeit. A műsor producerei, David Hill és Reginald Hudlin a napokban jelentették be, hogy a 88. Oscar-díjátadó díszlettervezője újra Derek McLane lesz, aki már negyedszer kapta meg a megbízást. Koreográfusként Fatima Robinsont hívták vissza a csapatba, aki két éve Pharrell Williams Happy című számának előadását állította színpadra. A műsor zenei vezetője Harold Wheeler.
    Az Oscar-díjak átadása Hollywood legfényesebb ünnepe, amelyre az egész világ odafigyel. Tavaly 37,3 millió észak-amerikai néző látta a gála élő adását. Mivel a programot 225 ország televíziója veszi át, a becslések szerint a globális nézőszám több száz millió.
    A ceremóniát hagyományosan a Los Angeles-i Dolby Színházban rendezik meg, amelyben 3300 meghívott foglalhat helyet. A műsort a helyszínről az ABC tévécsatorna közvetíti, idén már 51. alkalommal. A feljegyzések szerint a leghosszabb Oscar-gála majdnem 4 és fél órás volt 2002-ben, a legrövidebb, alig kétórás műsort pedig 1959-ben sugározták.
    A díjak odaítéléséről az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 6261 tagja dönt, szavazataik alapján 24 versenykategóriában adják át az Oscar-szobrot. 
    A különböző országok által hivatalosan nevezett produkciók elsősorban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában versengenek az Oscar-díjért. Idén Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is bekerült a jelöltek közé. A mezőnyben a War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, A sivatagon át című jordániai és a Mustang című francia film szerepel még.
    A Saul fia cannes-i debütálása óta számos rangos díjat elnyert, diadalútját az Oscar-gála koronázza meg. A magyar közönség sok év után először nézheti országos elérésű magyar csatornán élőben a díjátadó gála eseményeit magyar szinkronnal (vagy akár eredeti nyelven magyar felirattal). Idén először, de a következő két évre is az MTVA birtokolja a sugárzási jogokat Magyarországon: 2016-ban a Duna közszolgálati csatornán, magyar idő szerint február 29-én, hétfőn hajnali 1 órától követhetik a nézők élőben a díjátadó gála eseményeit. Nulla óra 20 perckor pedig az esemény felvezetéseként stúdióbeszélgetés veszi kezdetét.
    A Filmtekercs.hu és a Budapest Secret Cinema vasárnap este közös szurkolásra hívja a közönséget Budapesten az AnKERTbe. A szervezők levetítik az Ex Machina című filmet, amely az eredeti forgatókönyv- és a látványeffektus-kategóriában jelölt Oscarra, de Oscar-kvíz is lesz, és a díjátadó előtt Puszta Ferenc producer, valamint a tavaly a tízes Oscar-listára felkerült Symphony no. 42 alkotója, Bucsi Réka beszélget az esélyesekről.  (MTI)