Ugrás a tartalomra

Mozart-művek szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok estjén

Wolfgang Amadeus Mozart utolsó években komponált művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Kovács János vezényletével április 18-án a budapesti Zeneakadémián.

    A hangversenyen a c-moll adagio és fúga, az Esz-dúr szimfónia és a Requiem hangzik el. Az est szólistái Zemlényi Eszter szoprán, Gál Erika alt, Horváth István tenor és Kovács István basszus, közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - közölte az együttes az MTI-vel.
    Az élete utolsó évében járó Mozart éppen a Varázsfuvolán dolgozott, amikor egy titokzatos idegen jelent meg nála, hogy gyászmisét rendeljen. A zeneszerző ekkor már súlyos beteg volt, és így hihető az az állítólagos kijelentése, hogy saját gyászmiséjét írja. A halálos betegség megakadályozta Mozartot abban, hogy a Requiemet befejezze. Halála után legkedvesebb tanítványa, Franz Xaver Süssmayr fejezte be a félbemaradt töredéket.
    Az Esz-dúr szimfónia a kimagasló csúcsként számon tartott g-moll és C-dúr szimfóniákkal egy időben, 1788 nyarán keletkezett. A mű derűs, sőt életörömöt sugárzó hangulatára nem voltak hatással a komponálás idején már egyre súlyosbodó személyes gondok. 
    Mozart az 1780-as évek közepén ismerte meg Johann Sebastian Bach kompozíciós stílusát, és ebben az időben több fúgát komponált. Műveinek jegyzékébe 1788-ban jegyezte be: "Egy rövid Adagio vonósokra, bevezetésül egy fúgához, amelyet már régen (1782-ben) írtam két zongorára."

MTI