József Attila Kör

Mi lesz veled, JAK?

Megszűnés fenyegeti az egyik legrégibb írószervezetet. Rosszabb forgatókönyv esetén a József Attila Körrel együtt eltűnnének a JAK Füzetek, az alkotói csereprogramok, a műfordító tábor és a fiatalok számos bemutatkozási lehetősége. A szervezet sajtótájékoztatóján Gaborják Ádám és Kassai Zsigmond vázolták a jelen (vész)helyzetet.

„Nem érdekel a költői pálya”

Megpróbálhatunk rendet rakni, de sosem lesz rend igazán. Mert a rend mindig változik. A rapper-slammer és újságíró Csider István Zoltán első verseskötetét, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Rendrakást az RS9 Vallai Kertben, az InstaVers Fesztivál keretében mutatták be.

ÖsztöndíJAK – avagy kinek és mennyit?

A József Attila Kör „Oda ne rohanJAK” sorozatában két művészeti ösztöndíj, a „Móricz”és a „Derkovits” múltját-jelenét vitatták meg a beszélgetők. Mennyit ér ma egy fiatal prózaírónak az állami támogatás? Igazságos-e az elosztási szisztéma? Részrehajlók-e a kuratóriumi tagok? Kényes kérdések, egyenes válaszok.

Ketten a Hímzőkörből

Az Írók boltja „Frissítő” című, fiatal JAK-os költőket, írókat bemutató programsorozata keretében Gaborják Ádám beszélgetett Szabó Imola Juliannával és Tóth Kingával.

A víz az úr

Szőcs Petra, Nagy Márta Júlia, Gaborják Ádám

Két kötet, közös motívumuk a víz, de mindkettőt jellemzi a kötődés is egy-egy városhoz, városrészhez. Gaborják Ádám JAK-elnök beszélgetett nemrég megjelent könyveik kapcsán Nagy Márta Júliával és Szőcs Petrával.

Adaptációk kortárs módon

JAK-konferencia

"Adaptációk" címmel rendezett minikonferenciát a József Attila Kör a Nyitott Műhelyben, izgalmas irodalmi, színházi és filmes témákkal, előadásokkal és beszélgetésekkel, kortárs költők, írók felolvasásával.

A néptánc az új slam poetry?

Szegeden Pál Sándor Attila Pontozó című kötetét mutatták be tánccal és érdekes kulisszatitkokkal. Riportunkat olvashatják. A mellékletben Garamvölgyi Luca fotóit tekinthetik meg.

Rájátszás – Karafiáth Orsolya és a többiek

A Rájátszás lényege, hogy ismert zenészek feldolgozzák egy-egy költő versét, akik pedig átírnak egy-egy dalszöveget. Mindez koncert és költészet egyben.

Vásott és kölcsönzött kölykök

Nagypál István A fiúkról című kötete három nagy fejlődésregény szereplőit idézi meg, hogy az olvasót sokkolja a pszichére ható líradózissal.

Egyperces és prózavers határán

A Tangramon nem érződik, hogy (igaz, igen kései) első kötet – meglepően könnyed, olvasmányos, elegáns prózája gyakorlott szerzőt sejtet. Szil Ágnes kötetében érdemes lapozni és visszalapozni.

„Kamu az ember”?

Sopotnik Zoltán Saját perzsa című, prózai betétekkel megszakított verseskötete egy életrajzi kirakós játék családtagokkal, szellemekkel és szocreál hétköznapokkal.

TOP 10 – 2013. június és Könyvhét

Az Irodalmi Jelen TOP10-es könyvheti ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

A József Attila Kör titkos történetei

Titkok a JAK életéből

Szegeden a Science Caffe szervezésében a József Attila Kör történetéről beszélgetett Balogh Endre, Bíró-Balogh Tamás, Németh György, Sopotnik Zoltán és Szilasi László. Egy-két eddig kevésbé ismert anekdotát is megtudhattunk tőlük.

Arcot a versnek – Deres Kornélia

Deres Kornélia

Szőrapa című kötet szerzője a JAK-táborban olvasta fel verseit.

Nemes Z. Márió elmondja verseit

Nemes Z. Márió

Nemes Z. Márió elmondja verseit

Oldalak