Fiatal Írók Szövetsége

Metafizikai krimi Dél-Amerikából

Monumentális művet választott tárgyául a FISZ „Kritikustusa” című sorozatának legutóbbi beszélgetése: Roberto Bolaño 2666 című, elsöprő sikerű regényfolyamát. A Fiatal Írók tusázói: Bartók Imre, Sipos Balázs, Urbán Bálint, Zelei Dávid.

Levelek a FISZ-táborból 3. – búcsú

„Valóban vannak olyan karót nyelt emberek, akik a komolytalanságot betegségként kezelik, és küzdenek ellene. Főként, ha szépirodalomról van szó. Pedig Cserna-Szabó András szerint is az a legmagasabb rendű művészet, ahol sírás és nevetés arányosan oszlik meg.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, befejező rész.

Levelek a FISZ-táborból, 2.

„Hashtagekkel összeköthetőek a műhelyekben felmerülő problematikák: forma, téma, címadás, nyelvi regiszter, kritika, önreflexivitás, vonatkoztathatóság, gondolatvezetés, esztétika, képalkotás. Egymás szövegeiben bogarászunk, szikével próbáljuk felfejteni a kitint, kikaparni a gyulladást, és hagyjuk beforrni.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, 2. rész.

Levelek a FISZ-táborból, 1.

„Évadnyitó beszédét Kollár Árpád, a FISZ elnöke veszteséglisták sorolásával kezdte ezen a szomorú szerdán. Te voltál az első, aki ma délután nem lehet fizikai valójában köztünk, majd a puccs miatt otthonragadó török vendégek következtek a sorban, a magyar–török műfordító szeminárium meghívottjai, és végül Kollár ellopott bográcsa, ami nélkül nem lesz az elkövetkezőkben se gasztroirodalmi program, se ebéd.” – Sárkány Tímea levéljegyzetei, első rész.

Ha a királyfi meleg…

Meddő kengurumama, válófélben lévő szülők, meleg királyfiak, egymásra lövöldöző katonák – a FISZ Kritikustusáján a kortárs gyerekirodalom „kényes” témáit járták körbe a vitázó felek, és arra is választ kerestek: összhangban van-e a könyvek üzenete a valósággal?

Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 3.

A mogyoróhegyi kempingben pénteken és szombaton megfordult többek között Grendel Lajos és Tolnai Ottó, életre kelt Faust, összehasonlíthattuk a fiatal lengyel irodalmat a hazaival, és egy hosszúra nyúló éjszaka után végül hazaszállingóztak a táborlakók.

Titkos tudósítónk a FISZ-táborból 2.

Programok terén csütörtökön se mondott csütörtököt a FISZ-tábor. A felszabadult légkör ellenére a beszélgetések, műhelyek mindig pontosan kezdődtek, a résztvevők pedig lelkiismeretesen végezték a műhelyvezetők által megadott feladatokat.

„Isten jóval korábban hitt bennem”

Molnár Illés Hüllők és Izzók című, első kötete megosztja a kritikusokat, de a szakma Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal jutalmazta a próbálkozást. A fiatal költőt arról kérdeztük, kinek a hamutála lenne, milyen zenét hallgat és szándékosan ír-e fojtogató verseket.

Bartis Attila esete Wass Alberttel és a parkolóőrrel

Bartis Attilával a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában Szekeres Niki beszélgetett.

Hungarikum-e az írótábor?

A Fiatal Írók Szövetségének visegrádi tábora apropóján Boldog Zoltán jegyzetét olvashatják az irodalmi befektetések várható hozamáról.

Oravecz, emigráció, történetek

Oravecz Imrével a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában Hansági Ágnes beszélgetett.

Kovács András Ferenc és a többiek

Kovács András Ferencet a Fiatal Írók Szövetségének visegrádi táborában Korpa Tamás kérdezte.

Térey-történetek Tandoritól a Depeche Mode-ig

Térey Jánossal a Fiatal Írók Szövetségének táborában Szirák Péter beszélgetett.