Ugrás a tartalomra

Bárdos József: Néhány újabb szócikk a Balkézikönyvhöz

Néhány újabb szócikk a Balkézikönyvhöz

 

Fenomenológia: Hasserli megközelítésében a zsenik kinevelésének tudománya. A humanisztikus pszichológia felől nézve fenomenális pedagógusok által folytatott nevelő tevékenység.

Fonotéka: Népköltészeti alkotások tárolására szolgáló polc a fonóban, elsősorban dalokat és meséket tartottak rajta

Gratuláns: Általában nagyobb könyvkiadók környékén legelésző, manapság egyre gyakoribb, mégis védett, gerinctelen állatfaj. Népi elnevezése: lefizetett kritikus.

Jó idea: Mások ötletének ügyes elsajátítása. A hivatásos eltulajdonítók nyomtatott formában közzétett ajánlójegyzékek (lásd: idealista!) alapján dolgoznak.

Idealista: Eltulajdonításra érdemes ötletek jegyzéke. Vannak normális és abnormális idealisták. Ez utóbbiak miatt gyakran támadnak gondok. De még több bajt okoz az olyan ember, aki semmi efféléhez nem tud hozzájutni (lásd: nihilista!). A bűnügyi sztorik ötleteit külön jegyzék, az úgynevezett kriminalista (lásd ott!) tartalmazza.

Késleltetés: A Magyar Államvasutak azon, a világon egyedülálló, jótékony célú, tervszerűen működtetett üzemviteli módja, amellyel a vonatok késése révén az utasokat próbálják megóvni az elhamarkodott tettektől.

Kicsinyítés: A Magyar Nemzeti Bank manapság jól megfigyelhető törekvése, mellyel forintban szerzett jövedelmünk értékét befolyásolja.

Klastrom: Elnéptelenedett, leomlott zárda alapfalai.

Komédia: Ami 2014-re a magyar sajtóból maradt.

Kompiláció: A doktori értekezések megírásának vezető politikusaink között bevett, egyre terjedő módszere.

Költői kérdés: Kormánypárti képviselőnek a magyar parlamentben valamely miniszterhez intézett interpellációja. Lényege, hogy a kérdés már tartalmazza a választ, funkciója ezért mindössze annyi, hogy a válaszadó a kérdésnek hála hosszasan ecsetelheti saját nagyszerűségét.

Közköltészet: Az államnak önmaga fenntartására elköltött adóforintjaink.

Kvalitásos: Művészettörténeti szakkifejezés. Festményeknek az a tulajdonsága, amelyet nem a művésznek, hanem a galériásnak (esetleg az aukciósháznak) köszönhet.

Kvartett: Négyszemélyes bűnbandáról szóló bűnügyi történet irodalomelméleti megnevezése.

Leíró költemény: Valamely nagy írói fantáziával megáldott milliárdos jövedelmű polgártársunk adóbevallása, melyből kiderül, hogy kiadásai messze meghaladták bevételeit. Egy jól sikerült efféle költemény hatására a NAV újabb milliókat utal ki a szerzőnek. A leíró költemény létrehozásában néha könyvelők és ügyvédek csapatai is részt vesznek társ(tettes)szerzőként (lásd ott!).

Monológ: Parlamenti vita 2014-ben Magyarországon, melyet néha költői kérdések (lásd ott!) élénkítenek.

Vígopera: Szerencsés kimenetelű, zenei kísérettel végrehajtott nyilvános plasztikai műtét.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.