Magyar Művészeti Akadémia

Szirtes Gábor: „Ragyogó porodba vetem szívemet…” – Weöres és Pécs, Pécs és Weöres

„A Város sosem feledte, mindig becsülte, szerette költőjét, akivel a helyi hatalom, az irodalmi nyilvánosság (a hivatalos irodalompolitika megítélésének megfelelően) a Pécsről távozását követő másfél évtizedben ugyan mostohán bánt…” – Szirtes Gábor előadása az MMA szeptemberi Weöres-konferenciáján hangzott el.

„Jóslás a te idődről”

A Magyar Művészeti Akadémia Csoóri Sándor emlékére rendezett konferenciát február 6-án és 7-én a budapesti Vigadóban. Az előadások a költő, az esszéista, a közéleti szereplő és nem utolsósorban az ember alkotásait elemezték a két nap alatt, három-három szekcióban. – A nyitónap első két szekciójának előadásait foglaljuk össze.

Útmutatók a labirintusban

A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című monográfia-sorozatáról beszélgettek szerzők és szerkesztők a Vigadó Makovecz Termében. Az első öt tanulmánykötet Marsall László, Albert Gábor, Kiss Anna, Kiss Benedek és Temesi Ferenc portréját rajzolja meg.

„Mézös beszéd”

Az idén 25 éves Anyanyelvápolók Szövetsége egész estés gálaműsorral köszöntötte A Magyar Nyelv Napját a Pesti Vigadóban. Táncokkal, népdalokkal, mesékkel utaztuk körbe a Kárpát-medence tájegységeit.

„Nem keres alibit a kultúrában”

Tóth Erzsébet Birodalmak árnyékában címmel tartotta meg székfoglaló előadását a Magyar Művészeti Akadémián. A költő-író-műfordítót Jánosi Zoltán laudálta.

„Állandó otthonom a magyar nyelv”

Lászlóffy Csaba köszöntése

A Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia a 75 éves Lászlóffy Csabát és a 65 éves Nagy Zoltán Mihályt köszöntötte születésnapjuk alkalmából.

„Erdélyország egy félsziget, Erdélyország a Krím nekem”

A Helikon és a Székelyföld folyóiratok irodalmi estjét és beszélgetését a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Írószövetség közösen szervezett tanácskozásának esti programjaként rendezték a szerkesztők részvételével.

„A vers a nyelv szobra” – Kányádi Sándor 85 éves

Kányádi Sándor-születésnap

Kányádi Sándor születésnapján, melyet a Magyar Művészeti Akadémia szervezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban, elhangzott több, felejthetetlen Kányádi-mondat és sok-sok vers. A köszöntők után az ünnepelt mesélt, a Kaláka zenélt, egyszóval minden együtt volt egy tökéletes Kányádi-esthez.

Sebét a cédrus

Nagy László-emlékest

Ritkán van alkalmunk vastapssal kísért, teltházas irodalmi esten részt venni – az Országos Idegennyelvű Könyvtár Nagy László-emlékműsorának végén a közönség nem akarta a pódiumról elengedni Torma Mária előadóművészt és a Sebő Együttest.

Gyökök nyomában

Czuczor-Fogarasi-konferencia

Egy szótár, amely 150 év múltán sem veszített érvényességéből: a Petőfi Irodalmi Múzeumban a III. Czuczor–Fogarasi emlékkonferenciát rendezték meg – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – a nevezetes, hatkötetes mű kapcsán. Hudy Árpád, az Irodalmi Jelen olvasószerkesztője előadását is meghallgathattuk.

A legsokoldalúbb nagyúr

Bánffy Miklós-konferencia

Erdélyi gróf, író, külügyminiszter, Bartók színpadra állítója, a Helikon kulcsfigurája, díszlet- és jelmeztervező. Dúsgazdagon született és koldusszegényen halt meg. – A Magyar Művészeti Akadémia konferenciáján Bánffy Miklós emlékét idézték meg irodalmárok, történészek, kutatók.

Őrszemek a magyar kultúra bástyáin

MMA-díjátadó

Díjátadó ünnepséget rendezett a Duna Palotában a Magyar Művészeti Akadémia. Az idén alapított elismeréseket elsőként Csoóri Sándornak és Dávid Katalinnak ítélték oda.

A százéves sárkányölő

Jékely Zoltán-születésnap

A Petőfi Irodalmi Múzeum pódiumán festőállványokra kifeszített Jékely-portrék jelenítettek meg néhányat a költő-író számos arca közül, s a tablót azután tovább bővítette a Magyar Művészeti Akadémia ünnepi műsora, amelyből egy ritka sokoldalú alkotó képe rajzolódott ki.

„Gyáva voltam eljönni, volt bátorságom ott maradni”

Szilágyi István 75 éves

Szilágyi Istvánt 75 éves születésnapja alkalmából köszöntötte a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség és a Digitális Irodalmi Akadémia. Az elhangzó jókívánságok után Márkus Béla és Fekete Vince beszélgetett az íróval.

Itália igézetében

Magyar írók Olaszországban – otthon vagy átutazóban címmel rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia az Olasz Kultúrintézetben a magyar–olasz kulturális évad keretében.