Láthatatlan könyvtár

Dobos Marianne: A mezítelen Lázár feltámasztása

Wojciech Topoliński a háború kitörése, vagyis Lengyelország lerohanása előtt néhány héttel, 1939 nyarán indult Magyarországra. Onnan pedig tovább, Krakkó és Gdańsk felé. Ha ismerte is a veszélyt, legyőzte. Emiatt az emberi győzelme miatt adatott meg neki, hogy posztulátorinál fontosabb hivatása gyakorlása közben halhasson meg. – Dobos Marianne könyvajánlója.

Három forró test zihál az érintések lombja alatt

Részlet Böszörményi Zoltán Az irgalom ellipszise című kötetéből

Mózes Attila – Foglaló

Ajánló Mózes Attila Foglaló című novelláskötetéből

Alkalmi versek

Alkalmi – ajánló Lövétei Lázár László verseskötetéből

Könyvajánló Láng Orsolya Bordaköz című verseskötetéből

a vállalkozás eleve megalkuvás.
A kétszeres áttétel a felismerhetetlenségig gyúrja az anyagot,
hazugságok a hitelesség szolgálatában.

Részletek az Előretolt Helyőrség Íróakadémia Enumeráció című kötetéből

házit pötyög a notebookon
a sors, s van benne valami lázadás.
S mi van, ha éppen Néró írja,
s ő most íróiskolás

Gerevich József: Pisztolylövés az éjszakában, avagy Marat halála

„A Larsen-házban történtekről ellentmondóak az információk. A legvalószínűbb változat szerint már éjjel volt, amikor Munch odaért. A ház tele volt izgatott, ijedt és fontoskodó emberekkel.” – Gerevich József Teremtő vágyak című kötete tizenhét világhírű festőművész életének egy-egy érdekfeszítően izgalmas történetén keresztül mutatja be művész és múzsája szenvedélyes viszonyát.

Az alkotás gúzsbakötöttsége és szabadsága – Páskándi Géza megélt és megírt börtönélményei

„Születésének 65. évfordulóján különös aktualitása van annak a könyvnek, amely Páskándi Géza utolsó – immár csak halála után napvilágot látott – könyve, s amelynek címe Begyűjtött vallomásaim.” – Részlet Dávid Gyula: 1956 Erdélyben című kötetéből, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg.

Száraz Miklós György: Sztálin nem hal meg

„Egy óra múlva apám Borbála nagynénjével és Sebestyénnel beszélget a budai oldalon, a Kedvesben. Nagyapám nővére kicsit ijedt, de azért hajtogatja: »Jó lesz nekik ez a kis lecke…« Sebestyén pánikban van; nem ért semmit. Egy csoport érkezik. Betaszítják az ajtót, betódulnak, de nem ülnek le, kiabálnak, ragyog az arcuk.” – Részlet a szerző Apám darabokban című regényéből, amely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg az idei Könyvhétre.

Fabricius Gábor: Más bolygó – Regényrészlet

Fabricius Gábor világhírű médiadesigner, Huszárik Zoltán-díjas filmrendező első regényét 2016 októberében mutatják be a Margó Fesztiválon. A Más bolygó című izgalmas könyvből közlünk egy eddig publikálatlan részletet.

Vasbeton és fénymennyország – ajánló Bak Rita Bomló perspektíva című verseskötetéből

Az angyalok kiülnek az ég párkányára és
szárnyaikat tapogatják.
Kormozódik az ég.
Boszorkányok szállnak el
a tó felett.

Jahoda Sándor: Költő-elvonó

Ady Endre egy kolozsvári idegklinikán fekszik, és nem fér a bőrébe. Miért van ott? Mi történik vele az orvosi felügyelet alatt? Hogyan kerülnek új megvilágításba versei? Jahoda Sándor rövid vígjátékából kiderül.

Székelyhidi Zsolt: Csurom

„Ebben a könyvben van egy nő és egy férfi. Eddig semmi különös. Hanem micsoda nő és micsoda férfi, és milyen elképesztő dolgokat művelnek!” – Székelyhidi Zsolt Csurom című kötetét két verssel ajánljuk.

(Kosztolányi Dezsőné) Harmos Ilona: Mme Chaglon üzletei. Egy divatszalon rejtelmei

Kosztolányi Dezső felesége, Harmos Ilona már házassága előtt is foglalkozott írással. 1909-ben látott napvilágot – a Kereskedelmi Reklámvállalat jóvoltából – Mme Chaglon üzletei. Egy divatszalon rejtelmei című kisregénye. A mű azóta nem jelent meg, és az irodalomtörténet-írás is mostohán bánt vele. Ám nem is annyira szépirodalmi értéke miatt tarthat számot érdeklődésre a munka, mint inkább a 20. század eleji korszaktörténetről, a hazai női irodalmi hagyományról, valamint Kosztolányi Dezső életrajzáról való eddigi tudásunk kiegészíthetősége okán. A kisregény a 87. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában.

Oldalak