Helyszíni

Janus Pannonius díjazott utódai, 2018

Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint a műfordítóknak – egy magyar és egy külföldi alkotónak – járó elismeréseket. Yang Lian kínai és Clive Wilmer angol költő akár találkozhattak is volna korábban Londonban, emelte ki Szőcs Géza, ám erre most Magyarországon adódott alkalmuk. – Összeállításunk a pécsi és a budapesti eseményekről, gazdag képanyaggal.

Egy bolgár Párizsban – Tzvetan Todorov, a kultúrák révésze

Különleges egyéniség az irodalomelmélet hőskorából, aki sosem tudott franciává lenni, és megfordította az örökösen nyugatról kelet felé áramló kultúracsere folyásirányát. A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle „Tzvetan Todorov, a közvetítő” című számáról beszélgetett a Kelet Kávézóban Földes Györgyi Angyalosi Gergellyel és Z. Varga Zoltánnal.

Árkosi Erdély-történetek képekben

Erdély-történetek volt a címe az Erdélyi Magyar Írók Ligája XVII. irótáborának, amelyet immár hagyományosan Árkoson (Kovászna megye) tartottak meg szeptember 6–9. között. A tábor hangulatát Király Farkas fotóriportja hivatott szemléltetni.

„Aki megért, s megértet”

Kányádi Sándor-emlékkiállítás nyílt a Budai Vár tövében álló Virág Benedek-házban, egészen közel Sándor bácsi egykori tabáni otthonához. A tárlat anyaga a költő budai otthonából került a szép környezetbe, köztük olyan friss „leletek”, mint a csupán néhány napja előkerült kéziratok.

Insomniás Magyar Napok

Két Maláj sikolyt szeretnék kérni a hölgynek és a mesternek – veszem ki a hangzavarból, és tudom, hogy az első megnevezés minden bizonnyal rám vonatkoztatható, és hogy ez még nagyon fog fájni. Legkésőbb másnap.

Két férfi – egy (születésnapi) eset

Éppenséggel indulhatott volna sértődéssel is az ismeretségük, és lehetnének negyven éve faséban – szerencsére ennél azért sokkal „jobb fej” Petőcz és Zalán is, és igazi barátsággá nőtte ki magát kapcsolatuk. Pályájukon megannyi párhuzam, és legalább ennyi egyedi szín és hang fedezhető fel. – A Nyitott Műhelyben egy jókedvű beszélgetéssel ünnepelték a két szerző közös születésnapját, miközben csülkös bableves rotyogott Finta Laci boszorkánykonyhájában.

46. Tokaji Írótábor III.

Ady Endre emléktáblája

Megkezdődtek a szemináriumok, melyből jómagam az avantgárd szekciót választottam Sturm László vezetésével, és meghallgattam Kelemen Erzsébetet, aki Újvári Erzsi avantgárd költőnőt idézte meg, majd Petőcz András tartott előadást az avantgárd helyzetéről, végül Szkárosi Endre remek beszéde hangzott el Kassák Lajossal kapcsolatban.

46. Tokaji Írótábor II.

Tokaj, 2018 2.

Ott hagytam abba, hogy a Role zenekar kitűnő koncertjét volt alkalmam élvezni. Viszont a programok sora nem ért véget, így a főtérre siettem, ahol meghallgathattam az idei Móricz-ösztöndíjas fiatalok bemutatkozását, illetve műveikből ezt-azt. Vegyes volt a benyomásom. Nem biztos, hogy ez a legkiemelkedőbb Móriczos generáció, ám tagadhatatlan, hogy tehetséggel megáldott emberekről van szó.

46. Tokaji Írótábor

Tokaj, 2018.

Elöljáróban leszögezném, hogy magam is aktív, érdeklődő résztvevője vagyok az eseménynek, így tudósításom is inkább szubjektív, mintsem a hivatalos történéseket merev részletességgel közvetítő írás. No, de ezt gondolom, mindenki megérti! Egy írótábor a szakmai, baráti találkozások színtere is, sőt az ismerkedésé is, az izgalmas és érdekes programokon túl.

Költők a táncoló asztal körül – Arany János és a spiritizmus

Ha azt gondoljuk, a gombamód szaporodó okkult és „ezó”-jelenségek csak korunk sajátjai, nagyot tévedünk: a spiritizmus a 19. században szökkent szárba Magyarországon, és rövid idő alatt olyan népszerűvé vált, hogy a költőket, írókat, tudósokat sem hagyta érintetlenül. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása azt járja körül, hogyan jelent meg Arany János és kortársai írásművészetében a lélek- és szellemhit, s vajon táncoltattak-e asztalt legnagyobb poétáink.

Kapolcsi anzix – Király Farkas képriportja

Zajlik a 28. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson és a környező településeken. Nehéz elhinni, hogy mennyi minden belefér: több mint 1500 programmal várták-várják az odalátogatókat. Munkatársunk zöld íróként szerepelt a Magyar Írószövetség programsorozatában – megosztja velünk pillanatfelvételeit.

Erőszak és mcdonaldizált irodalom

"Térerő itt sincs, fák bőven, a mogyoróhegyi kilátás felülmúlhatatlan, de ott van kárpótlásul a medence – hasonlítgatom egy veterán rutinjával a két helyszín közti különbségeket, pedig ez még csak a második FISZ-táborom." – Borcsa Imola beszámolója az idei FISZ-táborról.

Egy zseniális magyar a nagyvilágban

Kettős könyvbemutatón idézték meg Cs. Szabó László emlékét a Magyar Művészeti Akadémia beszélgetésén, noha e kivételes, „világfi” honfitársunk olyannyira aktuális és kortárs, hogy az emlék szó nem is igazán illik a neve mellé. Hogy miben áll tudásának, stílusának és említett modernségének titka, ezt vitatták meg Szakolczay Lajos, Falusi Márton, Kucsera Tamás Gergely és a műsorvezető Nagy Borbála Réka.

Nincsenek hamis sorok, csak összezavart tótükrök

Vajda Boróka képes jegyzete a Hajdúböszörményi Írótáborról

Verspark Grecsóval és Hrutkával

Aki a VB-döntő helyett a pesti Szent István parkot választotta vasárnap este, cseppet sem járt rosszul: a Verspark című sorozat zenés estjén Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert pengetett és olvasott, mi több: megismertük a legjobban ukuleléző magyar írót.

Oldalak