Fűalatt

Disznóvágás a Nádor utcában – Molnár Ferenc hírlapi írásai színpadon

„Szülőfalum, Pest” címmel látható a Rózsavölgyi Szalonban Fesztbaum Béla Molnár Ferenc-estje, ahol az író publicisztikájából összeállított színpadi játékban életre kel a humoros, a tragikus, a moralizáló, a komédiázó, az aggódó és a felszabadult Molnár.

Bárányi Ferenc – Isten Báránya

Bárányi dr., Isten Báránya, útja végéről visszatekintve földi működésével elégedett lehet. Megadatott neki szinte minden öröm és bánat, szomorúság és boldogság, amit ember kívánhat. – Mandics György írása.

Zsenik és szekértáborok – avagy a KMTG és az Irodalmi Jelen „ezer szálas kötődései”

Elgondolkodtató viszont, hogy elbír-e ennyi zsenit egy ekkora irodalom. Szeretnék idealista lenni, és abban a vágyálomban ringatni magam, hogy minden kisebb és nagyobb zseninek és köré csoportosuló műhelynek akad elég olvasója.

Szőcs Géza: Olvasó- és emlékező napló 1.

Jelen esetben a kiinduló könyvnek, amely a kezembe került, nem is véletlenül – magától a tudós szerzőtől kaptam, Fodor Páltól – a címe: Szülejmán szultántól Jókai Mórig. Remek tanulmányok alkotják.

Deák Csillag: Tanuljunk busmanul, Kölüs Lajos: A szabadság kódjai

Szabó György (1947, Nagykőrös) Munkácsy-díjas szobrász 1972-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Somogyi József volt. Szabó György szobrai az absztrakció egy egészen különös változatát valósítják meg. Konstrukciói első ránézésre nélkülözik a figuralitást, a testet. A bronzból készült művek esetleges, nem e világból való szerkezeteknek tűnnek. A köztéri alkotások és kisplasztikák mellett jelentős az éremművészeti tevékenysége.

Ahány szekértábor, annyi zseni

Összeállításunkban a kolozsvári irodalmi rendezvényeken elhangzott humoros mondatokat idézzük föl.

Jelen-LEG 2016

Egy különleges válogatásban összegyűjtöttük az Irodalmi Jelen online felületén 2016-ban megjelent, legolvasottabb szépirodalmi műveket. Az olvasottság természetesen csak egy adat, a felsoroltaknál még sokkal több a kiváló mű, de ahhoz egész éves termésünket fel kellene vonultatni. A címekre kattintva máris olvashatók a szövegek.

Az író, aki nem provokál, olyan, mint az ivartalan here!

Az év legizgalmasabb versképeiből válogattunk olvasóink körében népszerű költőinktől és műfordítóinktól, a versrészletek néhol dialógusba lépnek egymással.

A kortárs író karácsonyi levele III.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana házi olvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

A kortárs író karácsonyi levele – II.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana házi olvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

A kortárs író karácsonyi levele – I.

Milyen levelet írna a Jézuskának/Angyalnak a kortárs szerző, milyen könyveket ajánlana háziolvasmányként, illetve karácsonyi ajándékként azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik eltávolodtak az irodalomtól – lapunk szerzői válaszolnak ünnepi körkérdéseinkre.

Mervay Mátyás: Császári és királyi hadifogoly-karrierek Kínában: Az átutazó, a balettmester és az építészek

Izgalmas füzért lehetne összeállítani az Osztrák–Magyar Monarchia azon katonáiból, akik a keleti fronton estek orosz hadifogságba, majd ilyen-olyan kalandok során a Távol-Keleten kikötve, a legkülönbözőbb területeken futottak be karriert. Itt most korabeli tudósítások és visszaemlékezések segítségével kísérlek meg felvillantani párat. Mindegyikre jellemző a különlegesség, de tipikus jegyeket is felfedezhetünk.

A szerkesztő tízparancsolata kezdő költőknek s nemcsak

A szerkesztő tízparancsolata kezdő költőknek s nemcsak

Deák Csillag: A továbbadott örökség – Kölüs Lajos: Farhátak és köldökök

"A Memoart Galériában a „Mindennapi mitológia” című tárlatonegy olyan világba csöppentem Silvio Monti képeit látva, mint amilyen talán a sumér birodalomé lehetett egykor, csak most földön jár egy istennő, talán nem is egy, hanem több is. Az egyik Lilit, akinek a világ teremtésében játszott szerepe homályos, és akit végül gonoszsága miatt száműztek Inanna édenkertjéből. Sumérül a LIL levegőt jelent, de jelenti az éjszakát, sőt titkos tudás, szél, szellő, felhő, baj, betegség, bűn értelemben is használhatjuk, egyben bolondságot, őrületet is kifejez. Végül eljuthatunk a démonhoz. Eljutunk a női ölhöz."

Oldalak