Mr. Morrison, kedves! – Kopriva Nikolett nyári képeslapja

felbontatlanul hagyom
a vörösbort. Mr. Morrison,
negyvenhat éve a lét mögött,
mondja, hogy érzi magát?

Medveként támadt az irodalom Tusványoson, Terényben járt Néró császár

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemről a politikai-közéleti kerekasztal-beszélgetések, olyan legendás zenekarok, mint a Skorpió vagy a Beatrice koncertjei, a medvék, na meg a káprázatos táj jut eszünkbe. Shrek Tímea tábori jegyzetéből azonban kiderül, a kortárs irodalom idén az egyik legmarkánsabb kulturális programpont volt, és tudósítónk személyes sorai Vácra is elkalauzolnak bennünket, ahol Néró császárnak volt jelenése.

„Egy pszichoterápián próbáljuk keresztülrugdosni ezt a társadalmat” – Beszélgetés Puzsér Róberttel és Farkas Attila Mártonnal

Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton különös című, „Apu azért iszik, mert te sírsz!” beszélgetős estjei anyagának egy része kötetben is megjelent, ennek apropóján faggattam a szerzőpárost. Már amikor sikerült közbekérdezni, Puzsér és FAM ugyanis a sörözőasztal mellett gyakorlatilag lenyomtak egy élő Apu-estet, ahogy azt tőlük megszokhattuk: sok-sok ugratással, provokációval, be- és kiszólással, közben persze húsbavágó témákat boncolgatva.

Nem kicsinység – színházcsinálás kicsiben

Egy maroknyi tizenéves színházat csinál hétről hétre a nyári kánikulában: a Penna Írósuliból kinőtt Budai Drámaíró-színjátszó Tábor előadását néztük meg a Tranzit Café hűs szelekkel átjárt teraszán.

Latens, no. II. – XXII. rész – Nagy Zopán regényrészlete

Halálra zúztam egy szép kis gyíkot. A dísznádast körülvevő, zen-kert hangulatú térben, körkörösen elrendezett kövek közül kiemelt, maroknyi lapos kővel sújtottam rá, majd még háromszor, mikorra végleg kifröccsentek a belei. A belei leharapott farka helyén ömlöttek ki, míg más véres nedvei kiöltött nyelvénél és kiguvadt szemein át folytak a kiszáradt földre…

A halandóság olaja – Bálint Szilárd versei a Debütben

Nagy ára van a hallgatásnak

"Aki írásra adja a fejét, elkezd figyelni" – Beszélgetés Borcsa Imolával – videó

Borcsa Imola az Irodalmi Jelen 2016. évi prózadebütdíjas szerzője.

Rovatok

Líra

Tűlevelek alatt–Hevesi Judit verses képeslapja

mindenhol itt vagy,
mert a várost beborítják a kedvenc fáid,
a mandulafenyők

Helyszíni tudósítások

Gombaszög, én így szeretlek!

„Nem sokkal ezelőtt ért véget Jordán Tamás Szabad ötletek jegyzéke című előadása, ami József Attila terápiás írásának színpadi adaptációja. Egy kósza pillanatra az is megfordult a fejemben, hogy ez a módszer egy jól átgondolt marketingstratégia, hiszen ha valaki elolvassa e füzeteket, utána biztosan terápiára szorul…” – Bese Bernadett naplójába kukkanthat bele az olvasó a nemrég lezajlott gombaszögi táborról.

Interjú

Szabadság és merészség

Idén először volt a Hajdúböszörményi Írótáborban rajz- és grafikaműhely, ahol a fiatal, zömében középiskolás táborlakók többek között az illusztrációkészítés fortélyait sajátították el – Kiss Júlia villáminterjúja Szabó Ilona műhelyvezetővel a kortárs irodalom és képzőművészet kapcsolatáról, a tábori munkáról.

Tárca

Ferdinandy György: Találkozások

"A második nap Szegedre utazom. Nem túl lelkesen: kiadóm nem tudja, hogy kihez, hová megyünk, és hogy mit várnak tőlem. Útiköltségről, honoráriumról pedig természetesen szó sem esik. No mindegy. Gépkocsin furikáznak, és jó társaságban az idő szalad."

Epika

A herendi helye – Bodó Márta prózája

Végre nyílik az ajtó, kilép Marika. Rám se néz. Megszólítom. Megérintem a karját. Elmegy mellettem, le a lépcsőn, ki a kapun. Állok értetlenül. Visszamegyek a lakásba. A nevetgélő fiatalok a konyhában kávét főznek. Ez a kávéfőző ismeretlen, nem az enyém! Mikor, honnan került ide? Ők hozták? De mikor?

Kritika

Kitölteni az űrt

Turczi István: Üresség

"Hatvannyolc oldalon keresztül verselni az ürességről legalább olyan trouvaille, akarom írni, lelemény, mint nagyesszét körmölni a semmiről. Mindkét téma az ókortól foglalkoztatja az emberiséget. És a tisztelt emberiség általában mindkét fogalomtól irtózik." – Turczi István könyvéről Zsille Gábor írta meg gondolatait.

Fűalatt

Mervay Mátyás: Magyar Művészek Kínában – Kutatás Hongkongban és Sanghajban

A Tatz család jelenlegi ismereteink szerint két Távol-Keleten alkotó művészt is adott, egy fiú testvérpárt: az idősebb Lászlót (1888–1951) és öccsét, Kálmánt (1893–1931). Kálmán felesége, Antonina (szül. Shangin, 1904–1939) szintén alkotó és oktató képzőművész volt. Az alábbiakban röviden ismertetjük a Tatz család általunk ismert genealógiáját.

Láthatár

Ela Angerer: Amíg 21 lettem

„Arca úgy csillogott a fényben, mint a fényesre törölt elefántcsont, fekete szeme oly ridegen nézett, hogy pillantása fölött semminek nem volt többé hatalma. Akkoriban jelentek meg a fotóalbumokban a színes képek. Bonyolultabbá tették a hiú hölgyek életét, akik szüntelen nyaggatták háziorvosaikat szépségápolási gondjaikkal.” – Részlet Ela Angerer regényéből Muth Ágota Gizella fordításában.

Debüt

Macskás videó – Tóth Vivien rövidprózái a Debütben

Kényelmes az ágyad, meg tudnám ezt szokni. Ezt már mondtad. Nem süketültem meg, holott tegnap szüntelen a fülcimpám mellett harsogtál, pedig szóltam, hogy ne, mert vékonyak a falak. Meg akartam kérdezni, hogy mit tudnál megszokni: az ágyat vagy engem, de a legújabb kisállatos videó megzavart, és csak hoztam egy pohár vizet.

Arcot a versnek

Fejbenjárás – Filip Tamás felolvassa verseit

Arcot a versnek sorozatunk legújabb részében Filip Tamás olvassa fel írásait kameránk előtt.

Vers és valóság

Pap Károly: Vér

– Remélem, – mondta, – nem fogsz többet vért inni. És nem fogod elfelejteni ezt a leckét, amit kaptál.
Az uccagyerekekre gondoltam. Őnekik szabad, – motyogtam; – őnekik nem volt semmi bajuk tőle. Ők mindent tehetnek…
S előszámoltam valamennyi irígységemet.
– Nekik lehet, – mondta az apám, – de neked nem. Mondtam már, ők nem olyanok, mint te és te sem lehetsz olyan, mint ők.
– De mért, mért?
– Mert zsidó vagy és a pap fia. Ezt is mondtam már elégszer.
– De mért vagyok én zsidó? És mért vagyok én a pap fia?