A huszonnegyedik – Fesztiválvilág

A Könyvfesztivál nyitónapját követően pénteken elkezdődött az igazi pezsgés. Nádasdy Ádámtól Shakespeare-fordítói fogásokat leshettünk el, Vámos Miklós Rudolf Péterrel játszott improvizációt, cseh barátaink egy pompás antológiát mutattak be, és még színesebbnél színesebb programok özöne várta a látogatókat. – Képes beszámoló péntekről.

Deák Csillag: Határok kimozdítása – Kölüs Lajos: A valóság nem létezik?

Könyv Kata képeivel szembe megy az uralkodó szemlélettel, tabukat sért, miközben nem tesz mást, csak néz, lát és fest. Adunk magunkra, hol feketére, hol fehérre festjük arcunkat, hol krémmel, hol iszappal. Regenerálódunk, az elveszett, megkopott szépséget őrizzük, óvjuk.

Mária elvetélt, pedig szedte a terhesvitamint

Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő verseiben szabadon bánik a hagyománnyal, így válik sajátjává a félresikerült megváltás és József Attila Mamája, valamint számos apró csalódás is. Oláh András értékelte a Szürkét.

Madárijesztőkkel ölelkezünk – Végh Attila versei

az őrzés egyetlen módja a veszteség,
porladó körvonalak markából fény folyik,
ahová lecsöppen, új halál sarjad,

Csak bírd szusszal a szombatot – Fesztiválvilág 2

Régi tapasztalat, hogy szombaton csak az menjen könyvfesztiválozni, aki bírja a tömeget, a trópusi meleget, mosolyogva tűri, hogy percenként nekimennek, jól tud tülekedni és sorban állni. Persze, a jutalom sem marad el, hiszen a szombati csúcson találkozhatunk a legnagyobb eséllyel kedvenc írónkkal-költőnkkel.

A sötétség dicsérete – Végh Attila esszéje

A létezés világos pillanatai sötétek. Egyetlen rövid, gondterhelt életünk van, ám ezt a bizonyosságot valahogy túl kell élni. Túlélni pedig úgy lehet, hogy magunkhoz vesszük a felejtés gyógyfüveit. Az ókori görögök (akik pedig folyton emlékezésre gyúrtak) tudták ezt.

Parázs a szívem alól – Buda Ferenc elmondja verseit – videó

Buda Ferenc elmondja verseit.

Rovatok

Líra

Agresszió, selyemruhában – Zudor János versei

Néha a kígyó győz. Az ember veszít.
Vagy fordítva. Nekem már úgyis mindegy

Helyszíni tudósítások

Kortárs irodalomtörténet Csuhai Istvánnal Nagyváradon

Csuhai István irodalomkritikus, szerkesztő, az Élet és Irodalom versrovatának vezetője volt a vendége a legutóbbi nagyváradi Törzsasztalnak.

Interjú

Elefántcsonttoronyból az utcára – avagy mit kínál a Penna?

2016 nyarán nyílt meg Budapest szívében a Penna Bölcsész Könyvesbolt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont elárusítóhelye. A hangulatos, nem is olyan kicsi zug fontos szemléletváltást tükröz: a tudomány a poros levéltárakból szó szerint kilépett az utcára, és piacképes kínálattal áll elő. Szulyovszky Szilvia boltvezetőt és Bardi Bettyt, a Történettudományi Intézet kiadványszerkesztőségének a munkatársát kérdeztük a megalakulásukról és a jövő lehetőségeiről.

Tárca

A tűnő nyelv nyomában 2. – Szólásmondások alkonya – Hudy Árpád tárcája

Hadd mutassam be az írott „elszólások” néhány díszpéldányát saját (évek óta sajnálatosan gyarapodó) gyűjteményemből is. A szalmaláng életű szókapcsolat a kérészéletű vagy a költőibb tiszavirág életű helyébe nyomakodik; korábban egyértelmű volt, hogy a szalmaláng önmagában jelöl nagyon rövid ideig tartó, gyorsan múló jelenséget.

Epika

Berka Attila: Anómia XIII. 1–3.

Ezzel elérkeztünk Hús kalandjainak világhálón olvasható utolsó részéhez. A történet befejezése majd a nyomtatott Anómia-könyvben lesz olvasható. A kötet az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg kiadónk gondozásában.

Kritika

Pimasz prófétából személyi sámán

„Látszólag Jónás Tamás, a József Attila-díjon kívül szinte minden más, fiatal költőknek adható elismerést bezsebelő alkotó is alkalmazkodott a könyvtárgy könnyedséghez, hiszen a Törzs többnyire a vázlatosság, a játékosság, a stílusgyakorlatszerűség benyomását keltheti az életművét követő törzsközönségben, amelyhez jómagam is tartozom.” – Boldog Zoltán írt a verseskötetről.

Film és Hang

Az irodalmárok helyrehozzák... – Kirándulás és versposztolás – videó

Csornyij Dávid videója a beregszászi költészet napi rendezvényről. Verecke – 2017. április 4.

Fűalatt

Temesi Ferenc: Elment az utolsó hegedős (Szepesi Attila 1942–2017)

A hangja! Volt egy édes, magas szál a hangjában, amely egyébként a cigarettától mind mélyebb lett az évek során, kicsit morzsás, délutáni hang. Lágy, moll színű hangja volt, földközeli. Amikor még csak vizsgálatokra járt be a kórházba, biztatóan zengett a telefonban. A hang árulja el legjobban, milyen lelki és testi állapotban vagy. Azelőtt hetente beszéltünk vonalason, mert mobilja nem volt. Ő keleti nyugalommal fogadta a legrosszabb hírt. Azért se írom le utolsó beszélgetésünket. Maradjon valami nekem is.

Láthatár

Vízszintes ország – Alekszandr Viktorovics Jerjomenko versei Lángi Péter fordításában

Bár a Bajkált sötéttel befedd!
Költészetünk, az egészet fojtsd meg!
Kit a gáz halálra mérgezett,
nem mond már feletted soha verset.

Debüt

Tintamező – Tóth Dominika versei a Debütben

el is költözhetnél,
ha olyan küszöbön hagysz,
ahol végre elfelejtelek.

Arcot a versnek

Arcot a versnek – Braun Barna

FILM

Az Arcot a versnek sorozatunkban ezúttal Braun Barna verseit tekinthetik meg.

Vers és valóság

A magyar avantgárd apostolai – Déry Tibor

    a négy alsó ránc égetett agyagból és vasból
    a legalsóban ülnek a koldusok
    feljebb a testi betegek mutogatják sebeiket
    a harmadikban az anyák fekszenek kő és szalma között
    legfelül a kivégzettek ődöngő árnyai