Nézőtér

Kevin Hart versei – Turczi István fordításában

„Ablaküvegen kaparászó eső; egy csöpögő
csillag, mely ezer évig kereste tavát;
egy tükröktől és zenétől duzzadó diszkó;
fekete lyuk, egy lyuk az űrben, az a lyuk.”

Az egyszemélyes utazószínház

Zorkóczy Zenóbia kétlejes jelmezekben lép föl Erdély, a szórványmagyarság településein, mélyszegénységben élő kelet-magyarországi falvakban, de darabjaival Nyugat-Európában és Kanadában is nagy népszerűségre tett szert.

Kalucsni, avagy a diktatúra mintái ma

Kortárs drámát vitt nemrég színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Visky András rendezésében Dragomán György Kalucsnija révén a nyolcvanas évek elevenedtek meg a néző előtt, de a keserű múltidézés valójában a jelenről is szólt.

Don Giovanni a mára varrva

A hagyományos operaelőadásoktól merőben eltérő, újító jellegű premierrel lepte meg közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Opera, Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című remekművével, amelyet negyvenegy éve nem játszott a társulat. Selmeczi György rendezése révén a címszereplő alakjában nemcsak a legendás nőcsábászt, hanem önmagunkat is felismerhettük.

Nézőtér – szeptember

Szeptemberi Nézőtér rovatunkban a Kárpát-medencei zenés és prózai színházak évadnyitó újdonságaiból, bemutató előadásaiból válogattunk – a teljesség igénye nélkül – az MTI, a társulatok szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközleményei, a szinhaz. hu, a port. hu.és a jatekter.ro portálok segítségével.

Májusi Nézőtér

Színházi szemlénkben a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak bemutatóit, fontosabb előadásait és rendezvényeit ajánljuk olvasóink figyelmébe a teljesség igénye nélkül.

Augusztusi Nézőtér

Színházkedvelő olvasóink nyáron is találhatnak izgalmas színpadi produkciókat. Augusztusi ajánlónkban a Kárpát-medence prózai- és zenés színházainak nyári műsorából szemezgettünk a szinház.hu, a port.hu portálok és a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyagok felhasználásával.

Irodalomból peepshow

A szegedi Thealter fesztivál táncszínházi előadása Boccaccio Dekameronját dolgozta fel. A műből nem sokat láttunk a színpadon, humorból és meztelen testből annál többet.

Városi dzsungel a kolozsvári színpadon

Minden új környezet veszélyes dzsungel, ahol idegennek, védtelennek érezzük magunkat. Belső útkeresés, felnőtté válás, rebelis álmok és kijózanító valóság – a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatója, A dzsungel könyve.

Háry János a huszonegyedik században

Humorral, burleszk elemekkel és lírai jelenetekkel átszőtt, feszes, dinamikus előadás az életigenlésről, egy meséről, amely annyira élethű, hogy akár valóság is lehetne – a Kolozsvári Magyar Opera legújabb bemutatója egy modern Háry Jánost állít a közönség elé.

Nézőtér május–június

Színházi összeállításunkban a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak legfontosabb bemutatóiból, rendhagyó előadásaiból válogattunk. Az ajánlóhoz a szinhaz.hu, jatekter.ro portálokat, valamint a társulatok szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményeit használtuk fel.

Hullámtörés a színpadon

Sokkoló színpadi élmény vágyról és az istenhitről Lars von Trier Hullámtörés című filmjének színpadi adaptációja, amelynek premierje nemrég volt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Vágy hiányérzetekkel

Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Albu István rendezésében. Az előadás az emberi vágy és az élet fontos döntései közötti kapcsolatról szól.

Nézőtér

Színházi szemlénkben a Kárpát-medence fontosabb színházi- és zenés társulatainak bemutatóiból, műsoron lévő előadásaiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a szinház.hu, jatekter.ro, MTI, port.hu, illetve a társulatok sajtóközleményei voltak segítségünkre.

Januári Nézőtér – 2015

Januári színházi összeállításunkban a Kárpát-medence fontosabb színházi és zenés társulatainak műsorából válogattunk a teljesség igénye nélkül. A szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából bemutatott színházi produkciókra is kitér. Az összeállításban a MTI, a színházak sajtóközleményei, a szinhaz. hu, jatekter.ro portálok voltak segítségünkre.

Oldalak