Ugrás a tartalomra

Tizenkétezer aranycsótány a Műcsarnokban – Kiss Miklós kiállítása az M0-ban

Tizenkétezer aranycsótányt sorakoztat fel a Műcsarnok M0 galériájában szombattól Kiss Miklós Goldenroach Unlimited című kiállítása, amely a képzőművész Goldenroach (Aranycsótány) elnevezésű akciósorozatának rendhagyó állomása.

    Imponáló képessége van a túlélésre, mégis undort kelt, ezért minden eszközzel irtjuk - szólt a rovarvilág egyik leggyűlöltebb, a képzőművészetben motívumként mégis gyakran felhasznált tagjáról, a csótányról az M0 tárlatának pénteki sajtóbemutatóján Zsinka Gabriella kurátor.
    Kiss Miklós 2011 óta csempész be aranyozott csótányfigurákat Európa vezető múzeumaiba: akciói nyomán a behatoló ízeltlábúak rövid időre maguk is kiállítási tárgyakká válnak, olyannyira, hogy a művész a legtöbb helyszín múzeumshopjaiban még az aranycsótányt ábrázoló képeslapokat is elhelyez.
    Kiss Miklós elmondása szerint a fémrovarokat a Tate Modern, a Louvre, a British Museum, a Saatchi Gallery, a Centre Pompidou vagy a Mumok kiállítótereiben pontosan odaillő tárgyfeliratokkal helyezte el, így a múzeumi látogatók a tárlatok részeinek hitték azokat.
    A művész a múzeumshopokban is ügyelt a részletekre: a becsempészett képeslapokat pontos vonalkódokkal is ellátta, így azokat többen meg is vásárolták a pénztárnál, de volt olyan üzlet, ahol - valódinak gondolva - maguk az eladók rendezték külön polcra a Goldenroach-lapokat - idézte fel Kiss Miklós, hozzátéve: az akciósorozatot rövidesen újabb múzeumokban folytatja.
    Más oldalról mutatja be a projektet az M0 kiállítása: az aranyozott műanyag rovarok ezúttal nagy tömegben és legális behatolóként jelennek meg, mégsem hagyományos műtárgyként viselkednek, hiszen a kiállítás március 30-i zárásáig minden látogató vihet belőlük egyet, a legszerencsésebb egy valódi arany példányt.
    A csótányok fogyatkozását fényképekkel dokumentálják, de a látogatók akcióit élő videoközvetítésen is követni lehet. A tárlathoz játék is kapcsolódik: ha valaki fotót küld a művésznek a hazavitt aranycsótány "új életéről", további ajándékokat nyerhet.  (MTI)