Ugrás a tartalomra

Évi 1,2 milliárdos állami plusztámogatás Pécs kulturális feladataira

Évi 1,2 milliárd forintos állami plusztámogatásra tett javaslatot Pécs kulturális feladataira keddi budapesti záróülését követően a Zsolnay Örökségkezelő Stratégiai Munkacsoport.

    A Modern városok program keretében összeült munkacsoport által megalkotott kormányelőterjesztés tízéves programot vázolt fel Pécs nemzetközi kulturális központ szerepének erősítésére. A tervezet értelmében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. már 2016-tól évi 1,2 milliárd forint állami plusztámogatásban részesülhet - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a keddi záróülés után.
    Hoppál Péter emlékeztetett: a munkacsoport célja Pécs segítése volt abban, hogy a város komoly vidéki kulturális centrumként fel tudjon nőni a nemzetközi kulturális feladatvállalásra is, és ne csak a szűkebb régióját lássa el kultúrával, hanem a déli kulturális övezet (Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina) irányába is hidakat építsen.
    Az egyeztető fórumban Pécs vezetése, a város intézményeinek képviselői, valamint az államtitkárság, a társtárcák és a Miniszterelnökség munkatársai vettek részt.
    Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere felidézte azt az intenzív munkát, amelyet a nyár folyamán a munkacsoport végzett; így készülhetett el szeptember elejére az előterjesztés - fűzte hozzá.
    Mint hangsúlyozta, Pécs gazdasága a rendszerváltást követő összeomlásból még nem talált magára, ezért a városvezetés legfontosabb célja most a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés. Nem lehet ugyanakkor elmenni amellett, hogy öt évvel ezelőtt Pécs Európa Kulturális Fővárosa lett, ezért ebbe a fejlesztési programba a kulturális ipart is bele kell érteni - emelte ki.
    Őri László emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. többek között felelős a Zsolnay Kulturális Negyedért, a Kodály Központért, az ókeresztény sírkamrák világörökségi helyszín, valamint az első magyar egyetem maradványainak fenntartásáért is.
    A cég jövő esztendőtől a Pannon Filharmonikusokkal közösen - az eddigi évi 500 millió forinttal együtt - 1,7 milliárd forint állami támogatásban részesülhet majd, ezzel a város terhei is jelentősen csökkenhetnek - mondta el az MTI-nek Pécs alpolgármestere. (MTI)