Ugrás a tartalomra

Színpadi mű Tar Sándor novelláiból a Trafóban

Melósok, számkivetettek és a társadalom peremére szorultak élete elevenedik meg a Tar Sándor novelláiból született színházi produkcióban a Forte Társulat előadásában, amelynek bemutatója szerdán lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában Budapesten.

     A Horváth Csaba rendezte A te országod című előadás szövegét Tar Sándor novellái alapján Keresztury Tibor írta. A darabban Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton és Zsigmond Emőke játszik, a jelmezeket Benedek Mari készítette - közölte a Trafó az MTI-vel.
    A 10 éve elhunyt Tar Sándor író belülről látta a társadalom peremére szorultak életét, zavarba ejtő pontossággal írta meg a napszámosok és a gyári munkások megalázott életét. A debreceni író azok közül való volt, akiknek életét megírta: dolgozott gyárban, küzdött a létfenntartásért, s a kishegyesi kocsmába nem anyagot gyűjteni járt, megfigyelni a törzsvendégeket, hanem az volt az élettere. Öngyilkossági kísérletei miatt ki-be járt a pszichiátriára, beszervezték III/III-as ügynöknek, megfenyegették, aztán a rendszerváltás után közreadták a jelentéseit és meghurcolták. Mindeközben a magyar novellát úgy újította meg, hogy egy szemernyi irodalmiaskodás vagy pózőrködés sem maradt szövegeiben - olvasható az ajánlóban.
    A számkivetettek és megalázottak sorsa elevenedik meg a Forte Társulat produkciójában is, minden patetikusság vagy kívülálló okoskodás nélkül. Drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét jól beszélő darab. Költői vízióvá oldódnak a brutálisan nyers, realisztikus események a produkcióban, amelyben a mozgás és a szöveg egymást kiegészítve és egymásra támaszkodva jeleníti meg Tar Sándor világát.
    Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője tavaly a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályával A mi utcánk című Tar Sándor-kötet néhány elbeszélését állította színpadra. A kiszolgáltatott ember és a társadalom peremére szorultak témája kimeríthetetlennek bizonyult és nagyobb térbe kívánkozott: folytatva az író műveiből inspirálódó munkát, további szövegeket dolgoz fel az új előadásban.
    Keresztury Tibor író, költő, irodalomtörténész, kritikus  - aki élete végéig barátként is kitartott a debreceni író mellett - szerdán 18.30-tól Bevezetés a pokolba címmel tart előadást Tar Sándor életművéről. (MTI)