Szeged

Az ország legszomorúbb szobra

Szegeden található jelenleg az ország legszomorúbb csonka szobra. Mutatjuk és mondjuk, hogy miért.

Színházi előadásban alázták meg a Délmagyarország kritikusát

A Délmagyarország kritikusa elment az egyik előadásra, és meglepetten tapasztalta, hogy közvetetten szerepel a darabban némi testváladék kíséretében.

Pótszékes könyvbemutató Szegeden

Bene Zoltán Kurta élet című novelláskötetének bemutatóján ellátogattunk egy tökéletes faluba, beültünk Pósával és Zével egy-egy helyi bádogkocsmába, és próbáltuk elhinni, hogy Szegednek van szíve és agya.

Látatlanban írt színikritikát

Érdekes vita bontakozott ki a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada körül. Az előadásokat értékelő kritikus bevallotta, nem volt jelen a produkciónál. A szervező dörgedelmes levélben reagált, és most áll a bál. Ön szerint az újságírónak ott kell lennie az eseményen, amelyet értékel?

Ha van Szegednek angyala, ő az

Szilasi László legújabb, A harmadik híd című regénye a szegedi hajléktalanok világába enged bepillantást. A szerzőt Csősz Géza fotográfus kérdezte hitről, szabadságról, kirekesztettségről, hajléktalanokról, méltóságról és alkotásról. Eszencia című videóját tekinthetik meg.

Buszon utazó irodalom

A Fiatal Írók Szövetsége és a Valyo (Város és Folyó csoport) egy különleges busszal járja az országot Hortobágytól Budapestig. Céljuk, hogy a zene, az irodalom, a folyó, a bogrács, a sör és a nyár segítségével közelebb hozzák az embereket a kultúrához, a városukhoz és egymáshoz. 2014. május 26-án a turné szegedi állomásán forgattunk.

Őrületet zengj nékem, múzsa!

Az irodalom könnyűvé vált, hiszen ma sokan írónak gondolják magukat. Az őrület és a zsenialitás határa nehezen jelölhető ki. Többek között erről beszélgettek Szegeden a Filozófia Hosszú Éjszakáján.

Háy come Beck to Szeged

Beck Zoltán és Háy János zenés, irodalmi, interaktív szegedi showja a belépő ellenére számos kulturálódni vágyót vonzott a Cooltour Caféba. Új Krisztina tudósítása.

Az értelmiségi szerepnek annyi

A FISZ Klub rendezvénysorozatának keretében Szegeden 2014. április 14-én Szilasi Lászlóval Hercsel Adél beszélgetett A harmadik híd című regény apropóján olvasókról, műhelytitkokról és az értelmiségi szerep kudarcáról.

Tárca, slam, faszik és a lány

Boldog Zoltán Kihez beszél ez a faszi? című kötetének tárcáit szegedi slammerek gondolták és írták tovább. Bocsik Balázs, Hódi Virág, Mikos Ákos, Sipos László és Szabó Dávid bebizonyították, hogy a műfajok közötti átjárás könnyebben megvalósítható, mint a négyes metró.

„Vannak-e a holtaknak személyiségjogai?”

Hász-Fehér Katalin irodalomtörténésszel beszélgettünk a hamarosan megjelenő Arany János-széljegyzetekről, a magyar szakos képzésről, gróf Gyulay Lajosról és a halott szerzők magánéletének határairól.

A Szegedi Könyvhét képekben

 A 84. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvényeiről, amelyet Nyáry Krisztián nyitott meg, Új Krisztina fotósorozatát láthatják.

Sziveri-kerekasztal Szegeden

FILM

A vajdasági költő kortársai beszélgettek Szegeden intézményesülésről, áldozatiságról, a Tolnai és Sziveri közti ellentétekről, főszerkesztőségről és a politikai környezetről.
 
 

Magyar-e, aki szegény?

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

György Péter Szegeden a kettészakadt társadalomról és az ennek nyomán használhatatlan nemzet- és nemzeti kultúrafogalomról beszélt.

Képzőművészet és slam

FILM

Szegeden a Regionális Összművészeti Központban három slammer írt szövegeket a Kontrasztok vonzásában című kiállítás képeire. Kameránkkal a helyszínen jártunk.

Oldalak