Nyáry Krisztián

A magyar festészet legfontosabb alkotóeleme: a Nő

„Az indiai festő, Amrita Sher-Gil a szabadosságot képviseli és a féktelenséget. Csinszka nagyvadakra vadászik, Babitsra, Bárczyra, ez az ő szenvedélye. Ferenczy Károly elfojtja szenvedélyét, irányultságát. Gyereket nemz.” – Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötetéről a magyar művészeti életben egyre népszerűbb kritikaíró-páros, Deák Csillag és Kölüs Lajos írt.

Az irodalomoktatás nemzetgazdasági kérdés

Nyáry Krisztián Így szerettek ők, Igazi hősök – 33 magyar, valamint a Merész magyarok – 30 emberi történet című kötetei a Facebook közösségi oldalon szűkebb baráti kör szórakoztatására írt bejegyzésekből nőtték ki magukat sikerkönyvvé. A szerző Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen járt, ahol a siker nyitjáról, a szépirodalmi könyvkiadás jövőjéről, Esterházy Péterről és az irodalomoktatás rákfenéiről is mesélt.

„Írót szeretőnek tart az ember”

Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyveinek szereplői elevenedtek meg a szegedi Thealter fesztiválon, nagyjából az író intenciói szerint. Az előadás rendezője egyetlen esetben nem követte a szerző sugallatát, mely szerint Kölcsey Ferenc férfiakhoz vonzódott volna. Bíró-Balogh Tamás írása.

Nyáry Krisztián kiadná Nyírőt, de egy tömeggyilkost már nem biztos

Nyáry Krisztiánt, a Magvető Kiadó vezetőjét kérdeztük arról, hogyan reagálhat egy kiadó, ha egyik szerzője tanárként feltételezhetően zaklatja a diákokat. Meghúzható-e a határ szerző és életmű között?

A „magyar Schindler” és Ságvári Endre találkozása Szegeden

Nyáry Krisztián Igazi hősök című kötetének pótszékes szegedi bemutatóján megtudhattuk, hogy „az aradi 13 vértanú közül egy komoly fajelméleti szűrőn 3-an mennének át”, így bizonyos értelemben a könyv a multikulturalizmus példatára.

Nyáry Krisztián első magvetős projektje: könyvtrailerek a Librivel

A Magvető és az Athaeneum Kiadók új igazgatója máris munkához látott: az együttműködésben és a könyvtrailerekben látja a jövőt.

Színésznőket szerettek

Nyáry Krisztián szegedi estjén színészek olvastak fel az Így szerettek ők című kötetből, majd Kúti Gergő magyartanár faggatta a szerzőt munkamódszeréről, szakmai és olvasói visszajelzésekről.

Nyáry Krisztián mint Viagra

Braun Barna válaszát olvashatják Boldog Zoltán jegyzetére, amely „Nyáry Krisztián mint ránctalanító krém” címmel jelent meg.

Nyáry Krisztián mint ránctalanító krém

A megdöbbenés a legmeglepőbb, amikor a Nyáry Krisztián-jelenségen felháborodik valaki. A Mohácsy-féle tankönyvön felnőtt generáció saját irodalomélményét éli újra az Így szerettek ők első és második részének olvasása közben. – Boldog Zoltán jegyzete

Így szerették Nyáry Krisztiánt Kecskeméten

A kecskeméti Katona József Könyvtár vendége volt 2013. november 4-én Nyáry Krisztián, akivel Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője beszélgetett új könyvéről, az Így szerettek ők második részéről.

Nyáry Krisztián a romániai magyar érettségin

Összegyűjtöttük, milyen szerzők és szövegek szerepeltek az idei romániai magyar érettségin.

Szerelmes nyugatosok

HELYSZÍNI

Az immár két éve működő Hadik Irodalmi Szalon telt házas rendezvényeinek sorát a hajdani törzsvendégek szellemét megidéző felolvasóesttel folytatták novemberben: Nyáry Krisztiánnal Így szerettek ők című könyvéről beszélgetett Juhász Anna.