Boldog hanukát!

HAG SAMEAN HANUKA!

Murányi Sándor Olivér

Ballontánc – Murányi Sándor Olivér írása

– Polizei! Feuerwehr! Ambulanz! – szólalt meg a kezelő. Néha annyira oldalra fordultunk, hogy meggyőződtem: kész, game over, kiesünk, rázuhanok legszeretettebb városomra – a szabadság pontjára, ahol csak nagyon nehezen kapott zöldet az átutazó. – Végül is itt akartál meghalni, nem? – kérdeztem magamtól. – Igen, de nem most! – felelte egy belső hang.

Murányi Sándor Olivér: MEDVENÉZŐ

Murányi Sándor Olivér nemcsak időszámítás szerint, hanem az egyre gyorsabb ütemben változó korszak kihívásait érteni próbálva egy Tamási Áron utáni periódus elbeszélője. – Fried István ajánlóját olvashatják Murányi Sándor Olivér: MEDVENÉZŐ című kötetéhez, valamint egy elbeszélést a kötetből.

Költőtigris és szonettzsonglőr

Rendhagyó irodalomórán jártunk Pécelen, amelynek vendége Fried István, Markó Béla és Simon Márton költő voltak, a házigazda pedig Murányi Sándor Olivér. A patinás helyszínen kiderült, hogyan kapcsolódik a 19. századi irodalom a kortárs lírikusokhoz, és kit olvasnak szívesen matek órán a pad alatt a diákok.

Varga Melinda: A vers mint örömzene

Varga Melinda prózaverses beszámolója Kollár Árpád, Kovács András Ferenc és Markó Béla székelyudvarhelyi irodalmi estjéről.

Az íróság ma már egyfajta utólét

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Andrássy úti fiókjában családias hangulatban került sor Bodor Ádám és Halász Margit beszélgetésére, amelyben a „csobogó patak és pásztorlánykák”-mentes Erdély-képek mellett az író fontosabb műveiről és alkotói módszeréről is szó esett.

Új Forrás lapszámbemutató Székelyudvarhelyen

Hogyan lesz az állatgondozóból költő, a költőnőből regényíró, mi lakik egy indián alteregó mögött, négy különböző alkotói világot miként ihlet meg a természetközeliség – az Új Forrás erdélyi tematikus lapszámbemutatóján jártunk.

A regényírás hosszútávfutás

Kun Árpád saját bevallása szerint világéletében vándoréletet élt, amelynek Bordeaux-tól Budapesten át Kolozsvárig és Oslóig számos állomása volt. Az író Norvégia egyik fjordának kis falujából érkezett a székelyudvarhelyi G. Caféba, hogy Boldog Észak című, Aegon-díjas regényéről, Norvégiáról, valamint készülő kötetéről beszélgessen Murányi Sándor Olivérrel.

Medvenéző délolaszos versekkel

Medveles és irodalom kapcsolata, hogyan számolja föl az önzést és a hiúságot a vadon, Szicília egy magyar költőnő szemével – az Új Forrás folyóirat lapszámbemutatóján „jártunk”, amelynek vendégei Murányi Sándor Olivér és Ughy Szabina voltak.

Jégkorszak Székelyföldön

Cudar tél lepte meg nemrég Székelyföldet: először Marosvásárhelyt, majd Székelyudvarhelyt, aztán Sepsiszentgyörgyöt, végül Kézdivásárhelyt borította örök hó és farkasordító hideg – szerencsére csak metaforikus értelemben, Térey János A Legkisebb Jégkorszak című, legújabb verses regénye révén.

Látogatóban a szentnél – Murányi Sándor Olivér tárcája

Sírja előtt egyetlen nappá válik több mint nyolcszáz év. Csak állok és nézek. Mellettem egy szerzetes zsolozsmázik. Szeméről ítélve távol-keleti lehet. A kegyhely a minoritáké. Az obszervánsokkal és kapucinusokkal szemben övék a történelmi elsőbbség. Ők adták Páduai Szent Antalt, Szent Bonaventúrát és Szent Maximilián Kolbét, aki önként vállalta egy rabtársa helyett a halált Auschwitzban.

Ha fikciót ír az ember, Istenné válik

Kerékgyártó István íróval Mészáros Sándor beszélgetett a székelyudvarhelyi G. Caféban. A filozófia, a jog, az üzlet és a politika világát megjárt szerzőnek felszabadító érzés, hogy kiírhatta magából mindazt, aminek tanúja s bizonyos fokig részese volt.

„Minden versben számtalan újabb van”

A Herder-díjas Fried István professzor beszélgetett Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költővel szombat este Székelyudvarhelyen, a G. Caféban. A nem mindennapi irodalmi találkozót Murányi Sándor Olivér szervezte.

Kányádi Sándor köszöntése

"S noha nem tisztem nekem dicsérni Sándor bátyámat, mégis el kell mondanom, olyan életet mondhat magáénak, értsd: olyan verseket írt, amelyek nyelvünket, értsd: világunkat beragyogják. S ha ugyanezzel az érzéssel térnék vissza én is majd az anyanyelvbe, én lennék a legboldogabb a világon." (Sántha Attila)

Kitalált tájakon

Bodor Ádám számára Magyarország nagyon unalmas hely, írásra Erdély ihleti. Készülő könyveiről sosem beszél, és a medvéket nem kedveli – derült ki a székelyudvarhelyi G. Caféban tartott író–olvasó találkozón, amelynek házigazdája Murányi Sándor Olivér volt.

A vesszőtől a párbeszédig

Esterházy Péter író, illetve Mészáros Sándor, a Szépírók Társaságának elnöke, irodalomtörténész, szerkesztő és a házigazda, Murányi Sándor Olivér író részvételével folyt le Székelyudvarhelyen, a G. kávéházban az Át-jár-hatás című kerekasztal-beszélgetés, amelyet a Palló Imre Művészeti Líceum hegedű szakos diákjai Mozart-darabokkal foglaltak keretbe.

Oldalak